Bo Kim sprejel ponujeno roko Donalda Trumpa? Foto: Reuters
Bo Kim sprejel ponujeno roko Donalda Trumpa? Foto: Reuters

V Pjongjangu so vabilo označili za "zelo zanimivo pobudo", da pa pričakujejo uradni predlog.

Kot je dejal Trump, ki je vabilo izrekel pred odhodom z vrha G20 v Osaki v Seul, se je vabila "domislil ta dan zjutraj" in je objavil "poizvedbo", saj ne ve, kje je trenutno Kim. Morda niti ni v Severni Koreji. "Če se bo predsednik Kim želel sestati, bom na meji. Zdi se, da se zelo dobro razumeva," je dodal. Pred tem je tvitnil, da se želi z njim samo rokovati in ga pozdraviti.

Prvi namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Čoe Son Hui je povabilo označil kot "zelo zanimivo pobudo", a dodal, da čakajo na bolj uraden predlog.

Menil je, da bi srečanje pomenilo "še eno pomembno priložnost za nadaljnjo poglobitev osebnih odnosov med voditeljema in napredek dvostranskih pogovorov". Iz urada predsednika Južne Koreje so sporočili, da ni še nič potrjeno.

Po Trumpovi oceni bi, če ne bi bil izvoljen za predsednika ZDA, zdaj potekala vojna s Severno Korejo.

Predsednik ZDA bo po vrhu v Osaki danes odpotoval v Južno Korejo na pogovore s predsednikom Mun Džae Inom. Ob tem so se že pojavile domneve, da bi lahko obiskal tudi demilitarizirano območje med Severno in Južno Korejo.

Tretje srečanje?
Trump se je s Kimom doslej sestal dvakrat, najprej junija lani v Singapurju in nato februarja letos v Vietnamu, srečanje pa ni prineslo preboja in je vzbudilo skrbi, da bi lahko znova narasle napetosti zaradi zastoja pri denuklearizaciji Korejskega polotoka.