Foto: Reuters
Foto: Reuters

Namestnica severnokorejskega zunanjega ministra Choe Son-hui je za neuspeh drugega vrha Trump-Kim konec februarja v Hanoju v Vietnamu okrivila ameriško stran: "Nobenega namena nimamo popustiti ameriškim zahtevam v kakršni koli obliki, prav tako nismo pripravljeni sodelovati v pogajanjih takšne vrste," je dejala.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo in Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton sta "ustvarila ozračje sovražnosti in nezaupanja ter onemogočila konstruktivna prizadevanja v pogajanjih med voditeljema Severne Koreje in ZDA", je še dodala.

Washington izpustil odlično priložnost

Po njenih besedah bo Kim Džong Un kmalu tudi uradno sporočil, kakšne ukrepe bo sprejela država. Po njenem mnenju je Washington izpustil odlično priložnost. Ob tem je opozorila, da bi Kim lahko razmislil o preklicu moratorija na raketne izstrelitve in jedrske poskuse.

"Želim jasno povedati, da bo gangstersko obnašanje ZDA na koncu ogrozilo situacijo," je opozorila, a dodala, da so osebni odnosi med voditeljema še vedno dobri in da je kemija med njima "skrivnostno čudovita".