Mike Pompeo se je s severnokorejskim voditeljem že srečal aprila. Foto: EPA
Mike Pompeo se je s severnokorejskim voditeljem že srečal aprila. Foto: EPA
John Bolton
Trumpov svetovalec za državno varnost John Bolton je pozival k napadom na Iran in Severno Korejo, zagovarjal pa je tudi napad na Irak. Foto: EPA

Pompeo v Severni Koreji pripravlja vse potrebno za načrtovano srečanje Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Izpustitev treh ameriških državljanov južnokorejskih korenin naj bi bila prijateljska gesta pred zgodovinskim srečanjem.

Kim Hak-song, Tony Kim oz. Kim Sang-duk in Kim Dong-chul so bili aretirani in poslani v delovna taborišča zaradi domnevnih protidržavnih dejavnosti. Vsi trije so obtoženi vohunstva, poroča BBC.

Kim Dong-chul, ameriški pastor južnokorejskega rodu, je v Severni Koreji v pridržanju od leta 2015, ko so ga aretirali zaradi obtožbe vohunjenja. Leta 2016 je bil obsojen na deset let težkega dela. Kim Hak-song in Kim Sang-duk sta delala na Univerzi za znanost in tehnologijo v Pjongjangu, ki jo finančno podpirajo evangeličani, prijeli pa so ju lani zaradi suma "sovražnih dejanj do države".

ZDA in Južna Koreja so sicer pred Pompeovim obiskom izrazile pričakovanje, da bo severnokorejski režim izpustil omenjene tri zapornike.

Pompeo se sestaja z "najvišjimi predstavniki"
Pompeo je po poročanju CNN-a med poletom v Pjongjang izrazil upanje, da mu bo uspelo vzpostaviti okvir za uspešen vrh obeh predsednikov. Dejal je še, da se bo sešel z "najvišjimi predstavniki Severne Koreje", ni pa izdal, ali se namerava srečati tudi s Kimom. Kraj in datum srečanja med voditeljema sicer še nista znana.

To je drugi Pompeov obisk v Severni Koreji v nekaj več kot mesecu dni, prvič je tja odpotoval še kot vodja obveščevalne agencije Cia.

Ameriški zunanji minister je pred obiskom tudi dal vedeti, da ZDA pri sporu glede severnokorejskega jedrskega programa ne želijo ponoviti napak iz preteklosti. Zato bodo sankcije proti Severni Koreji umaknile šele, ko bo dosežen cilj denuklearizacije.

Bolton: Umik od iranskega sporazuma ne škodi
Medtem je Trumpov svetovalec za državno varnost John Bolton dejal, da umik ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom ne bo iztiril vzporednih prizadevanj za ustavitev severnokorejskega jedrskega programa. Kritiki Trumpove poteze so namreč opozarjali, da bo umik od sporazuma po le dveh letih od njegove uveljavitve spodkopal ameriško verodostojnost pred ključnim vrhom Kim–Trump.

Iranski predsednik je zaradi Trumpove torkove poteze ameriškega predsednika že obtožil, da "ni zvest mednarodnim zavezam". A kot poroča Independent, Bolton pravi, da odstop od sporazuma z Iranom pravzaprav krepi ameriški položaj, saj sporoča, da ZDA ne bodo sprejele "nezadostnih dogovorov".

Bolton velja za t. i. jastreba. Bil je goreč zagovornik ameriškega nezakonitega napada na Irak leta 2003, zagovarjal pa je tudi t. i. preventivne napade na Iran in Severno Korejo.