Oči svetovne javnosti so bile danes uprte v Singapur. Foto: Reuters
Oči svetovne javnosti so bile danes uprte v Singapur. Foto: Reuters
Vrh voditeljev, ki sta bila oba polna optimizma, je trajal pet ur. Foto: Reuters
Boštjan Udovič
Boštjan Udovič je med drugim strokovnjak za diplomatske študije in mednarodno politično ekonomijo. Foto: BoBo

Mednarodna skupnost po večini pozdravlja današnji zgodovinski vrh med ZDA in Severno Korejo, hkrati pa opozarja, da se "hudič skriva v podrobnostih". Na vprašanje, kako ocenjuje današnji vrh, je Udovič previden in opozarja na pomembnost nadaljnjih korakov, ki bodo sledili podpisu današnjega sporazuma. Po njegovem je bilo presenečenje, da je do vrha sploh prišlo, potem ko je še pred dvema tednoma njegova izvedba visela v zraku, in da sta voditelja sklenila dogovor, ob tem pa dodaja, da bo presenečenje tudi, kako se bo dogovorjeno udejanjilo. "Izrekla sta nekaj, kar je izredno težko uresničiti. Nobena pogajanja se ne končajo, dokler se tisto, kar je bilo dogovorjeno v pogajanjih, ne udejanji."

"Ni znano, kaj bo Pjongjang dobil v zameno"
Po Udovičevih besedah najbolj v oči bode dejstvo, da štiri točke sporazuma govorijo le o tem, kaj bo storil Pjongjang, nič pa ni govora o tem, kaj bo dobil v zameno. "Pri tako pomembni zadevi, kot je odpoved jedrskemu orožju, v zameno ne moreš dobiti dveh ali dvesto ton žita. To so resne zadeve. Mene zanima, kaj je Severni Koreji obljubil Trump oz. kaj je Pjongjang zahteval. Mislim, da to še nekaj časa ne bo jasno. In dokler ne vemo, kaj ji je obljubil, je o ostalem težko govoriti, saj ne vemo, kaj je na pogajalski mizi. Hudič vedno tiči v podrobnostih," navaja ozadje svojih pomislekov. Ob tem navaja primer Irana. "Iran je bil, ko so potekala pogajanja o iranskem jedrskem sporazumu, dokaj blagohoten, če se lahko tako izrazim. V zameno je hotel umik sankcij. Severna Koreja, kot je bilo slišati, ne bo dosegla umika sankcij. Če tega ne bo, je vprašanje, kaj sploh je dobila v zameno za denuklearizacijo."

Ko se bo vznemirjenje ob današnjem vrhu poleglo, državi čakajo težavna usklajevanja. "Mislim, da bo prva stvar, ki jo bomo videli v prihodnosti, to, ali bo prišlo do 'podsporazumov', kaj bodo vsebovali ti 'podsporazumi' in kdo jih bo podpisal. ZDA so ena od 193 držav članic ZN-a. Če dogovor podpišejo ZDA, to še ne pomeni, da velja za celotno mednarodno skupnost. Videli smo, kako se ZDA obnašajo pri Iranu, kjer je bil sporazum izpogajan, kjer se je Iran dejansko držal sporazuma, pa so ZDA nedavno od njega odstopile. Ne bo me čudilo, če bi ZDA čez kakšen mesec tudi od tega sporazuma odstopile."

Prezgodaj je za ocene o uresničitvi sporazuma
Sogovornik opominja predvsem, da je prezgodaj za napovedi o uresničitvi vsebine današnjega sporazuma. "Mislim, da bomo o diplomatski zmagi govorili, če bo ta sporazum dejansko zaživel. Prezgodaj je govoriti o čemer koli, mislim, da tudi pretirano navdušenje ni na mestu. Vemo, da je ameriški predsednik dokaj vihrav v svojem delovanju, tako da bi raje počakal z ocenami, kaj se bo izcimilo iz tega sporazuma."

Na nedavnem vrhu G7 je Trump besedno obračunal z EU-jem in Kanado ter zavrnil sklepno izjavo ob koncu srečanja voditeljev najbolj razvitih držav. To, kot opozarja sogovornik, je skrb vzbujajoče. "Trenutno ameriško obnašanje na področju zunanjepolitičnih odnosov do njenih partneric, EU-ja in tudi Kanade, ki napoveduje dokaj težavno sobivanje, je zelo zaskrbljujoče. V tem primeru ima tudi sporazum s Severno Korejo manj možnosti, da preživi oz. zaživi, kot če bi ga sklenili s pomočjo EU-ja in Kanade," še pravi Udovič.

O vrhu in njegovih posledicah so razpravljali tudi v oddaji Studio ob 17.00. Prisluhnete ji lahko s klikom na spodnjo povezavo.

Dogovor Trumpa in Kima o denuklearizaciji
Mednarodna pričakovanja po srečanju velika
Dogovor Trumpa in Kima o denuklearizaciji
Mednarodna pričakovanja po srečanju velika