Voditelja med podpisom dogovora. Foto: AP
Voditelja med podpisom dogovora. Foto: AP
Zgodovinski prizor: rokovanje Kim Džonga Una in Donalda Trumpa ob začetku srečanja v Singapurju. Foto: Reuters
Donald Trump in Kim Džong Un
Po kosilu sta se sprehodila po vrtu hotela Capello. Trump je Kimu pokazal tudi notranjost predsedniške limuzine, ki ima vzdevek Zver. Foto: Reuters
Singapur
Pero, s katerim je Kim Džong Un podpisal dogovor z ZDA. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Kim Džong Un je v spremstvu številne delegacije takoj po koncu vrha zapustil singapurski otok Sentosa. Foto: Reuters
Novi odnosi med ZDA in Severno Korejo

Zgodovinsko srečanje se je začelo s krepkim stiskom rok voditeljev in dvostranskim srečanjem, ki je trajalo 38 minut. Nato so se jima na pogovorih pridružili člani njunih delegacij. Po skupnem kosilu sta Trump in Kim podpisala "zgodovinski in obsežen" dogovor, kot ga je označil Trump.

Dogovor ima štiri točke, in sicer: 1. točka: ZDA in Demokratična ljudska republika Koreja (DPRK) bodo vzpostavile nove ameriško-severnokorejske odnose v skladu z željami državljanov obeh držav po miru in blaginji. 2. točka: ZDA in DPRK bodo združili moči za vzpostavitev trajnega in trdnega miru na Korejskem polotoku. 3. točka: V skladu z deklaracijo iz Panmundžoma 27. aprila se DPRK obvezuje, da bo stopil na pot popolne jedrske razorožitve Korejskega polotoka. 4. točka: ZDA in DPRK se obvezujejo, da bodo poskrbeli za ameriške vojne zapornike in pogrešane iz vojn v vzhodni Aziji.

Trump je po podpisu izjavil, da je bil to "izjemen dan". "Veliko sva izvedela drug o drugem in o najinih državah. Kim je zelo nadarjen mož, ki ljubi svojo državo." Dodal je, da "se bosta srečala še velikokrat", da bo Kima povabil v Belo hišo in da se bo jedrsko razoroževanje Severne Koreje začelo "zelo zelo kmalu".

Kim pa je dejal: "Gre za zgodovinski dogodek. Preteklost bomo pustili za sabo. Svet bo videl veliko spremembo. Želim se zahvaliti Trumpu, da je omogočil to srečanje. Ni bilo lahko priti do te točke."

Trump: "Zaupam voditelju Kimu"
Kim je nato brez izjav zapustil otok Sentosa ob obali Singapurja, ameriški predsednik pa je imel več kot eno uro dolgo novinarsko konferenco. Na njej je poudaril, da zaupa Kimu in da so bili njuni pogovori "iskreni, neposredni in produktivni".

"To je bilo neverjetnih 24 ur, v bistvu so bili to neverjetni trije meseci. Severna Koreja ima možnost, da postane čudovita država." Zahvalil se je gostitelju Singapurju in voditeljem Japonske, Južne Koreje in Kitajske. Dodal je, da sta s Kimom "preživela nekaj zelo intenzivnih ur, rezultat katerih je zelo obsežen dokument, ki prinaša sporočilo upanja in miru". "Severna Koreja nima omejitev pri svojem razvoju, če se odpove jedrskemu orožju in se vključi v trgovino."

Trump je vzhičen dodal: "Kim se je z dogovorom obvezal za popolno denuklearizacijo. Nato mu je še ustno zagotovil, da bo uničil glavni severnokorejski jedrski poligon v Pungyye-Riju. Danes lahko grozote spopadov zamenjamo z blagoslovom miru. Ves svet si želi sodelovanja s Severno Korejo. Kim bi se lahko zapisal v zgodovino kot voditelj, ki je svoje ljudstvo popeljal v novo obdobje razcveta."

Konec "izzivalnih vojaških iger"
Trump je po drugi strani obljubil, da bodo ZDA prenehale izvajati"izzivalne vojaške igre" z Južno Korejo, ki so trn v peti Pjongjanga. A v istem stavku je dejal, da ameriških sil na Korejskem polotoku ne bo zmanjšal. "Ameriške vojake bi rad pripeljal domov, a to trenutno še ni del enačbe. A končali bomo vojaške igre." Pozneje je dodal, da so te "vojaške igre" zelo drage in da so ZDA plačale večino denarja zanje.

Sankcij še ne bodo odpravili
Na vprašanje, kako velik je severnokorejski jedrski arzenal, je Trump odgovoril, da je "precejšen". Ob tem je ponovil pričakovanje, da bo proces jedrske razorožitve Severne Koreje potekal hitro. Dodal je, da sankcije proti Severni Koreji za zdaj ostajajo, da pa si želi, da bi jih čim prej odpravili. "Sankcije bodo odpravljene, ko bomo gotovi, da jedrske bombe niso več dejavnik," je izjavil Trump in dodal, da se veseli odprave sankcij.

Prav tako je dejal, da je na srečanju s Kimom načel tudi vprašanje človekovih pravic. "Razpravljali smo o tem, odločno. Nekaj bomo naredili na tem. Težavno je. Težavno je na številnih področjih, mimogrede," je dodal.

Napovedal je še, da se bodo pogajanja s Severno Korejo nadaljevala prihodnji teden in da bi "ob primernem času" rad obiskal Pjongjang. Trump in Kim sta se v skupni izjavi dogovorila, da se bodo v najkrajšem možnem času nadaljevala pogajanja, ki jih bosta vodila ameriški državni sekretar Mike Pompeo in visoki predstavnik Severne Koreje.

Kim: "Presegli smo stare predsodke"
Trump je že pred srečanjem s Kimom za zaprtimi vrati dejal, da ima zelo dober občutek, da bosta imela zelo dober pogovor in izjemne odnose. Predsednik Severne Koreje pa je dejal, da pot do tega trenutka ni bila lahka. "Bile so ovire, vendar smo jih prestopili in smo tu," je dejal Kim.

Z ameriške strani je najpomembnejša tema prvega vrha med predsednikoma ZDA in Severne Koreje jedrska razorožitev Severne Koreje, a ni pričakovati, da se bo to zgodilo kmalu. Trump je dejal, da gre za začetek procesa. "Počutim se odlično. Imela bova odlično razpravo in mislim, da izjemen uspeh. Izjemno uspešno bo. V čast mi je in imela bova čudovit odnos, o tem ne dvomim," je ob začetku srečanja, ki se je začelo z zgodovinskim rokovanjem, dejal ameriški predsednik Trump. "Prešli smo vse ovire in danes smo tukaj. Preteklost ... in stari predsodki in prakse so bili ovira na naši poti naprej. Toda vse smo prešli in danes smo tukaj," je bil optimističen severnokorejski voditelj.

Glavna tema njunega zgodovinskega srečanja je bila jedrska razorožitev Severne Koreje. ZDA vztrajajo, da se Severna Koreja čim prej v celoti, nepovratno in preverljivo odpove svojemu jedrskemu programu, Pjongjang pa v zameno pričakuje odpravo sankcij in konec mednarodne izolacije.

Pjongjang si sicer že dolgo želi, da bi se končala ameriška vojaška navzočnost v Južni Koreji, kjer imajo ZDA razporejenih okoli 28.000 vojakov za zaščito države pred severno komunistično sosedo. Pričakuje tudi konec mednarodne izolacije, ki bo tej revni državi prinesel napredek in blaginjo. Za to pa bo treba odpraviti gospodarske sankcije, ki jih je proti režimu v Pjongjangu uvedla mednarodna skupnost.

To je bil prvi vrh med zdajšnjim predsednikom ZDA in katerim od severnokorejskih voditeljev.

Novi odnosi med ZDA in Severno Korejo