Azija z Oceanijo
Donald Trump in KIm Džong Un
Voditelja med podpisom dogovora. Foto: AP
Zgodovinski prizor: rokovanje Kim Džonga Una in Donalda Trumpa ob začetku srečanja v Singapurju. Foto: Reuters
Donald Trump in Kim Džong Un
Po kosilu sta se sprehodila po vrtu hotela Capello. Trump je Kimu pokazal tudi notranjost predsedniške limuzine, ki ima vzdevek Zver. Foto: Reuters
Singapur
Pero, s katerim je Kim Džong Un podpisal dogovor z ZDA. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Kim Džong Un je v spremstvu številne delegacije takoj po koncu vrha zapustil singapurski otok Sentosa. Foto: Reuters
VIDEO
Novi odnosi med ZDA in Se...

Dodaj v

Trump in Kim napisala zgodovino - od rokovanja do podpisa dogovora

Kim: Svet bo videl spremembo
12. junij 2018 ob 03:05,
zadnji poseg: 12. junij 2018 ob 14:04
Sentosa - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta v Singapurju podpisala dogovor, v katerem se je Severna Koreja obvezala k popolni jedrski razorožitvi, ZDA pa bodo končale vojaške vaje na Korejskem polotoku. Gospodarske sankcije proti Pjongjangu za zdaj ostajajo.

Zgodovinsko srečanje se je začelo s krepkim stiskom rok voditeljev in dvostranskim srečanjem, ki je trajalo 38 minut. Nato so se jima na pogovorih pridružili člani njunih delegacij. Po skupnem kosilu sta Trump in Kim podpisala "zgodovinski in obsežen" dogovor, kot ga je označil Trump.

Dogovor ima štiri točke, in sicer: 1. točka: ZDA in Demokratična ljudska republika Koreja (DPRK) bodo vzpostavile nove ameriško-severnokorejske odnose v skladu z željami državljanov obeh držav po miru in blaginji. 2. točka: ZDA in DPRK bodo združili moči za vzpostavitev trajnega in trdnega miru na Korejskem polotoku. 3. točka: V skladu z deklaracijo iz Panmundžoma 27. aprila se DPRK obvezuje, da bo stopil na pot popolne jedrske razorožitve Korejskega polotoka. 4. točka: ZDA in DPRK se obvezujejo, da bodo poskrbeli za ameriške vojne zapornike in pogrešane iz vojn v vzhodni Aziji.


Trump je po podpisu izjavil, da je bil to "izjemen dan". "Veliko sva izvedela drug o drugem in o najinih državah. Kim je zelo nadarjen mož, ki ljubi svojo državo." Dodal je, da "se bosta srečala še velikokrat", da bo Kima povabil v Belo hišo in da se bo jedrsko razoroževanje Severne Koreje začelo "zelo zelo kmalu".

Kim pa je dejal: "Gre za zgodovinski dogodek. Preteklost bomo pustili za sabo. Svet bo videl veliko spremembo. Želim se zahvaliti Trumpu, da je omogočil to srečanje. Ni bilo lahko priti do te točke."

Trump: "Zaupam voditelju Kimu"
Kim je nato brez izjav zapustil otok Sentosa ob obali Singapurja, ameriški predsednik pa je imel več kot eno uro dolgo novinarsko konferenco. Na njej je poudaril, da zaupa Kimu in da so bili njuni pogovori "iskreni, neposredni in produktivni".

"To je bilo neverjetnih 24 ur, v bistvu so bili to neverjetni trije meseci. Severna Koreja ima možnost, da postane čudovita država." Zahvalil se je gostitelju Singapurju in voditeljem Japonske, Južne Koreje in Kitajske. Dodal je, da sta s Kimom "preživela nekaj zelo intenzivnih ur, rezultat katerih je zelo obsežen dokument, ki prinaša sporočilo upanja in miru". "Severna Koreja nima omejitev pri svojem razvoju, če se odpove jedrskemu orožju in se vključi v trgovino."

Trump je vzhičen dodal: "Kim se je z dogovorom obvezal za popolno denuklearizacijo. Nato mu je še ustno zagotovil, da bo uničil glavni severnokorejski jedrski poligon v Pungyye-Riju. Danes lahko grozote spopadov zamenjamo z blagoslovom miru. Ves svet si želi sodelovanja s Severno Korejo. Kim bi se lahko zapisal v zgodovino kot voditelj, ki je svoje ljudstvo popeljal v novo obdobje razcveta."

Konec "izzivalnih vojaških iger"
Trump je po drugi strani obljubil, da bodo ZDA prenehale izvajati"izzivalne vojaške igre" z Južno Korejo, ki so trn v peti Pjongjanga. A v istem stavku je dejal, da ameriških sil na Korejskem polotoku ne bo zmanjšal. "Ameriške vojake bi rad pripeljal domov, a to trenutno še ni del enačbe. A končali bomo vojaške igre." Pozneje je dodal, da so te "vojaške igre" zelo drage in da so ZDA plačale večino denarja zanje.

Sankcij še ne bodo odpravili
Na vprašanje, kako velik je severnokorejski jedrski arzenal, je Trump odgovoril, da je "precejšen". Ob tem je ponovil pričakovanje, da bo proces jedrske razorožitve Severne Koreje potekal hitro. Dodal je, da sankcije proti Severni Koreji za zdaj ostajajo, da pa si želi, da bi jih čim prej odpravili. "Sankcije bodo odpravljene, ko bomo gotovi, da jedrske bombe niso več dejavnik," je izjavil Trump in dodal, da se veseli odprave sankcij.

Prav tako je dejal, da je na srečanju s Kimom načel tudi vprašanje človekovih pravic. "Razpravljali smo o tem, odločno. Nekaj bomo naredili na tem. Težavno je. Težavno je na številnih področjih, mimogrede," je dodal.

Napovedal je še, da se bodo pogajanja s Severno Korejo nadaljevala prihodnji teden in da bi "ob primernem času" rad obiskal Pjongjang. Trump in Kim sta se v skupni izjavi dogovorila, da se bodo v najkrajšem možnem času nadaljevala pogajanja, ki jih bosta vodila ameriški državni sekretar Mike Pompeo in visoki predstavnik Severne Koreje.

Kim: "Presegli smo stare predsodke"
Trump je že pred srečanjem s Kimom za zaprtimi vrati dejal, da ima zelo dober občutek, da bosta imela zelo dober pogovor in izjemne odnose. Predsednik Severne Koreje pa je dejal, da pot do tega trenutka ni bila lahka. "Bile so ovire, vendar smo jih prestopili in smo tu," je dejal Kim.

Z ameriške strani je najpomembnejša tema prvega vrha med predsednikoma ZDA in Severne Koreje jedrska razorožitev Severne Koreje, a ni pričakovati, da se bo to zgodilo kmalu. Trump je dejal, da gre za začetek procesa. "Počutim se odlično. Imela bova odlično razpravo in mislim, da izjemen uspeh. Izjemno uspešno bo. V čast mi je in imela bova čudovit odnos, o tem ne dvomim," je ob začetku srečanja, ki se je začelo z zgodovinskim rokovanjem, dejal ameriški predsednik Trump. "Prešli smo vse ovire in danes smo tukaj. Preteklost ... in stari predsodki in prakse so bili ovira na naši poti naprej. Toda vse smo prešli in danes smo tukaj," je bil optimističen severnokorejski voditelj.

Glavna tema njunega zgodovinskega srečanja je bila jedrska razorožitev Severne Koreje. ZDA vztrajajo, da se Severna Koreja čim prej v celoti, nepovratno in preverljivo odpove svojemu jedrskemu programu, Pjongjang pa v zameno pričakuje odpravo sankcij in konec mednarodne izolacije.

Pjongjang si sicer že dolgo želi, da bi se končala ameriška vojaška navzočnost v Južni Koreji, kjer imajo ZDA razporejenih okoli 28.000 vojakov za zaščito države pred severno komunistično sosedo. Pričakuje tudi konec mednarodne izolacije, ki bo tej revni državi prinesel napredek in blaginjo. Za to pa bo treba odpraviti gospodarske sankcije, ki jih je proti režimu v Pjongjangu uvedla mednarodna skupnost.

To je bil prvi vrh med zdajšnjim predsednikom ZDA in katerim od severnokorejskih voditeljev.

K. T., A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Andershow8
# 12.06.2018 ob 03:21
Trump je lahko vse najslabše in ga imajo za dno od dna nekateri, ampak tega trenutka ter srečanja mu ne more nihče oporekati. Vsa čast njemu in njegovi administraciji, da je šel v to ter uspel prepričati Kim in S.Korejo v pogovore.

Obama glede Koreje ni napravil nič, vemo pa kakšno je bilo stališče Clintonove glede zunanjih zadev v Rusiji itd..

Bravo Trump
Zlobni genij
# 12.06.2018 ob 05:40
Moram priznati, da nisem verjel, da se bo snidenje in rokovanje med tema dvema možakarjema dejansko zgodilo. Me veseli, da sem se motil, in, da si obe strani po dolgem času oklevanja, zbadanja, in še česa drugega neprimernega, navkljub svoji jedrski moči, prizadevata imeti mir na svetu.
sam-zee
# 12.06.2018 ob 04:43
Sicer bo čas pokazal kaj sta se zmenila, pri Trumpu nikoli ne veš, a vseeno je tole pohvale vredno.
boro007
# 12.06.2018 ob 05:21
@WeeBay

Ufff kakšen trenutek ko sta si segla v roke!

Kot zanimivost: Kim je prišel z neko mapo Trump pa brez vsega. Izkušnje!!!


:)

Poglej res je zgodovinski dan, sam čisto vse kar naredi pa res ni presežek. Saj v srednji šoli tud ni rabil mape, ampak takrat ga je oči vadil ven s kuverto...
alcatraz
# 12.06.2018 ob 12:05
Zdaj je treba prizemljiti še Putina.

Putin je edini, ki je prizemljen!
Petar Karamazov
# 12.06.2018 ob 11:57
ZDA se še nikoli niso držale dogovorov, ki so jih podpisale s socialističnimi državami. So se pa držale dogovorov podpisanih s salafističnimi islamskimi diktaturami.
WeeBay
# 12.06.2018 ob 04:08
Kdo bi si mislil
alcatraz
# 12.06.2018 ob 07:06
Weebay, dihaj. :)))))))))
Druga Švica
# 12.06.2018 ob 05:55
Upam, da Kim opozori Trumpa na kršitev človekovih pravic, kot so zapiranje političnih zapornikov v Guantanamu brez sojenja, rasizem v državi, smrtno kazen, neupoštevanje klimatskih sprememb in omejevanje proste trgovine s političnimi sankcijami v svetu.
Binder Dandet
# 12.06.2018 ob 07:36
Pa nekateri res ne morete preko tega, da vam nek človek grena živce. Če še kaj dobrega naredi, je najmanj dvom prisoten.
bilzerian
# 12.06.2018 ob 06:30
sicer pa tole srečanje ni zmaga za trumpa ampak za kima, saj je kim tisti, ki je s svojimi jedrskimi poskusi prisilil američane za pogajalsko mizo.
ogenj
# 12.06.2018 ob 04:27
bravo Trump! zgodovinsko!
Nimrod no.1
# 12.06.2018 ob 04:24
Saj bil tudi Nixon prvi na Kitajskem...
WeeBay
# 12.06.2018 ob 03:46


Rodman na CNN. Admin prosim ne izbriši komentarje kajti tole je enostavno legendarno. Potcoin.com LOL
luckyss
# 12.06.2018 ob 15:35
@Bubi
Razmišljanje, da si vsak, ki tisto leto še ne pritisne na gumb za svetovno jedrsko vojno zasluži kakršno koli nagrado je napačno...
Nobelovo nagrado za mir si bo zaslužil tisti, ki bo ugotovil, da so vojne v tem stoletju in "civilizaciji"..preprosto sramota za človeštvo..
zamudnik
# 12.06.2018 ob 14:51
Žitnik se bo kar sam odpoklical iz ZDA.
alcatraz
# 12.06.2018 ob 13:58
in kot je nekdo par vpisov nazaj omenil: kdaj se bo zda začela držati sporazumov salt 1 in salt 2, ki jih je podpisala s sovjetsko zvezo?
alcatraz
# 12.06.2018 ob 08:31
Seveda - zato sem pa rekel, da sta bili za korejsko vojno krivi obe strani - ne samo S. Koreja, kot piše v učbenikih. J. Koreja je prva izvedla napad, S. Koreja pa je to 'priložnost' pograbila. Ker se ljudem niti ne pove, kaj so pravzaprav delali protikomunistični 'borci' s podporo ZDA v Koreji, Indoneziji, srednji Ameriki itd.

Ta vojna je bila zrežirana in ne južna ne severna koreja nista imeli nič pri tem, razen da se jih je zlorabilo. Za politični in vojaški poligon nekoga tretjega!
firtoh
# 12.06.2018 ob 06:53
Korejska in ameriška zastava imajo veliko skupnega
WeeBay
# 12.06.2018 ob 04:39
Trump-Kim Summit 'Completely The Opposite' to How Previous Western Leaders Operated

Poslušam MS mediji ki se čudijo kako je Trumpu uspelo. Enkrat za spremembo se je predsednik namesto bomb odločil za pogovor MS medijem pa nič jasno.
alcatraz
# 12.06.2018 ob 15:07
haha levica bo danes rdeča od zavisti ...

zakaj že?
generacija56
# 12.06.2018 ob 12:46
Wee Bay

Kdo pa je grozil s svetovno vojno?
A ni to tale totalno zblojen hlačman?
In zakaj?
Ker bi ga nekdo, ki nima od boga dane licence za masovno pobijanje po celem svetu, lahko konkretno sunil v tazadnjo?
Kar glodajte.
Čas bo pokazal.
Nekdo, ki ima 4-letni mandat, bi rad v tem roku nekaj naredil...............
Nekateri drugi, MNOGO BOLJ pametni, prefrigani, so v svetovni politiki še od pej, preden je revež bankrotiral..... Prvič.
HOR
# 12.06.2018 ob 12:15
@Lion007
# 12.06.2018 ob 10:47
"...Zdaj je treba prizemljiti še Putina..."

Putin je že prizemljen, le večina zahoda še neprizemljeno plava po oblakih...
KovacevaKobila
# 12.06.2018 ob 08:37
Tako kot delo vam je tuja tudi pogajalska taktika.

Absolutno prav imate, povsem sem pozabil na slavno 'pogajalsko taktiko' stabilnega genija! Še posebej sem bil navdušen nad to taktiko, ko je priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela in poskrbel za brutalne spopade in kupe trupel.

Mojstrski pogajalec in velik mirovnik, ni kaj.

Nobelovo!
ogenj
# 12.06.2018 ob 04:28
bravo MMC in WeeBay za poročanje!
luckyss
# 12.06.2018 ob 15:08
V bistvu gre kot običajno za nategovanje ovac...
Kdo ve kakšni so načrti ter razdelitve na "najvišjem nivoju"...
Je pa to zanimiva tema za ovce, kar je res je res..
JJstyle
# 12.06.2018 ob 09:10
@the law1

Pa dobro the law1, preseli se v ZDA, če je tako fajn tam. Vlake imajo še iz leta 1950, ceste jim razpadajo, stroški zdravstvenega sistema so jim poleteli v nebo, enako šolnine, povprečno življenjsko dobo EU lahko samo sanjajo. Hvala, ampak ne hvala, meni v EU prav nič ne manjka.
blue_night
# 12.06.2018 ob 07:50
veza
ali bo še naprej igrala užaljeno nevesto?

Zakaj užaljeno? EU ima odnose s S. Korejo že cca 15 let.
webman
# 12.06.2018 ob 07:10
Podpisala bosta čez nekaj minut. Zagotovo. Odlično bo, odnos je najboljši. Pravi prijatu ne pa tetka Angelca. Lej Kim toj avto ne pa tisti Merdeces... super podpis bo. Odnos vrhunski, najbolši. Podpis bo sigurno.
Česa? Ni važn sam da bo podpis.
J@st
# 12.06.2018 ob 07:08
Driv3n
# 12.06.2018 ob 06:32
Prijavi neprimerno vsebino
Naredil več za mir kot Obama v obeh mandatih. Absurd bo, če Trump ne dobi Nobelove.
---------------------
Je SK že koga napadla?

Potem naj se USrA odpove jedrskemu orožju , zapre vojaške baze po svetu in neha mešati v notranje zadeve drugih držav s produciranjem barvnih revolucij.
USrA je največja grožnja temu planetu.
Homer.
# 12.06.2018 ob 06:29
Glede na to, da Trump približno 16 x v minuti menja mnenje in da tisto kar je dogovorjeno naslednji dan več ne drži, jaz od tega srečanja ne pričakujem veliko.
Največji uspeh bo, če se bosta dogovorila za nadaljevanje pogovorov, ampak tudi za to ne vidim veliko možnosti, saj Trump od Kima pričakuje kapitulacijo. To pa se ne more zgoditi....
alcatraz
# 12.06.2018 ob 13:57
Upam da bodo ZDA ugotovile da pogovori vendarle delujejo in da so bombe nepotrebne.

joooj no, zda ki so med vsemi najbolj nekredibilne, bodo ugotavljale, koliko so vsi ostali kredibilni? država ki je po 2 vojni sprožila 13 lokalnih vojn po svetu, pomorila miljone ljudi, s črnimi operacijami minirala legalno izvoljene oblasti v drugih državah.......
zda so lahko samo tiho!
ne pa da bomo njih o kredibilnosti spraševali....
zeuss-zeng
# 12.06.2018 ob 13:54
Isao
O človekovih pravicah pa niti besede...
-------
misliš na izvirne ali izmišljene zahodno resolucijske ?
odlekiran
# 12.06.2018 ob 12:17
Čakam poročilo Edvarda Žitnoka, da izvem KAJ NI RES.
HOR
# 12.06.2018 ob 12:10
Popdisala sta dogovor o skupni izjavi. Kaj in kako ter kdaj se bo pa kaj doajalo pa je stvar nadalnjih dogovorov.
Torej zaenkrat podpis namere in dobre volje. Sedanje....
Zjesenic
# 12.06.2018 ob 11:53
Nastanek korejske bombe je povezan z Bushem mlajšim , ki ni hotel podpisati dogovora s Kimom starejšim, ki ga je izposloval še Clinton. To je bila takrat še prioriteta. Potem po napadu na Afganistan in Irak, so na Korejce kar pozabili. Oni pa hop pa razvijat bombo, dokler ni bilo prepozno. Nihče sicer ni verjel, da bodo razvili še rakete, vendart jim je s pomočjo Rusov , Kitajcev in Ukraincev uspelo tudi to.
Chopin
# 12.06.2018 ob 11:11
Kim bi se lahko zavzel tudi za denuklearizacijo Severnoameriskega kontinenta.
SMERŠ
# 12.06.2018 ob 10:46
kim jong una bojo ameri tako nategnili s temi dogovori, da bo grdo videt. še vedno se ne zaveda da se pogaja s samim hudičem
anny22
# 12.06.2018 ob 09:17
Se ne morete pomiriti? Tretjina sveta si je oddahnila, ker se pogovarjata za zeleno mizo in ne preko sprožilcev nukov. In še kar zlivate gnojico, blek...
Sedaj bi bilo super, da Trump dobi še en mandat in zaključi proces.
webman
# 12.06.2018 ob 09:17
Pod črto, kljub malo cinizma sem optimističen. Ker tale konflikt bi lahko zares prerasel v globalnega. In današnji dan je pozitiven signal za mir vsaj na tem delčku sveta.
Binder Dandet
# 12.06.2018 ob 08:59
Neverjetno, koliko gnojnice zlivajo humanisti po človeku, ki je dosegel zgodovinski sestanek (pa če bo imel rezultat ali ne).

#DobriPoSrcu
alcatraz
# 12.06.2018 ob 08:29
Bravo, generacija56!
svabo
# 12.06.2018 ob 08:05
Vidim da je Kim, kar naenkrat postal velik zvezda. Komentatorji, ki so do pred kratkim pošiljali vsakega drugače mislečega v Severno Korejski raj, se danes topijo in o Kimu sami superlativi. Pa čakajte malo. Gre še vedno za istega človeka. Mali diktatorček, ki uspešno nadaljujejo sveto očetovo tradicijo zlorabljanja naroda in absolutne diktatature. S takim človekm se rokuje samo....another Diktator with his little tank.....
riko123
# 12.06.2018 ob 19:03
Po mojem se poznasta že od prej ,ker vidim da hodista istemu frizerju .
gesan
# 12.06.2018 ob 13:00
Drugače pa upam da Trump ne dobi Nobelove za mir kajti ta nagrada ne pomeni praktično nič od kar si jo lasti Obama.
-----------------------------------------
to pa je res!
GORILA
# 12.06.2018 ob 12:55
@WeeBay
Kakšen dan in uspeh za celoten svet.

...veji kot podpis sporazuma z Iranom?
srce24
# 12.06.2018 ob 12:33
Ne bodimo naivni - nič ni tako, kot zgleda.
STANE
# 12.06.2018 ob 12:31
Mogoče sem pesimist,ampak jaz mislim,da sta imela obadva figo v žepu.....Pa ne moreš v 40 minutah rešiti večdesetletni spor....
Lešnik
# 12.06.2018 ob 11:52
Lion007

Zdaj je treba prizemljiti še Putina.


Je že dolgo časa najbolj prizemljen svetovni voditelj.
Chopin
# 12.06.2018 ob 11:14
sicer pa tole srečanje ni zmaga za trumpa ampak za kima, saj je kim tisti, ki je s svojimi jedrskimi poskusi prisilil američane za pogajalsko mizo

Tudi jaz sem najprej na to pomislil.
Kazalo