Afganistan je že leta v primežu spopadov. Foto: Reuters
Afganistan je že leta v primežu spopadov. Foto: Reuters

"Utrujeni smo od te vojne in prelivanja krvi. Obe strani bi morali začeti mirovne pogovore. Zahtevamo trajen in trden mir," je v Gazniju na jugovzhodu Afganistana, kamor je skupina prispela ob koncu tedna, dejal Zahir Ahmad Zindani, ki je oslepel pred nekaj leti v eksploziji, v kateri je umrla njegova sestra. Konec tedna je bila skupina pohodnikov od Kabula oddaljena približno 200 kilometrov.

Pohodnikom, ki so svojo misijo začeli v provinci Helmand na jugu države, ki velja za trdnjavo talibanov, so se ob začetku njihove akcije predvsem posmehovali, zdaj pa jim podpora javnosti vztrajno raste in se širi tudi prek družbenih omrežij. "Vsak vaš korak nam daje upanje, nadaljujte pohod, dokler ne bomo imeli miru," je tako med drugim na Facebooku objavil uporabnik Džamilurahman.

Šlo naj bi za prvo tovrstno akcijo v Afganistanu, ki je posledica sedečih protestov in glavnih stavk v prestolnici province Helmand Laškar Ga. Protesti v mestu so se začeli spontano po eksploziji avtomobila bombe 23. marca in nato spodbudili podobna gibanja po vsem v vojni razdejanem Afganistanu.

Napovedano premirje
Kot smo poročali pred dnevi, so talibani prvič po letu 2001 napovedali tridnevno premirje z afganistansko vojsko ob koncu muslimanskega svetega meseca ramazana. Poudarili pa so, da bodo še naprej delovali proti tujim "okupatorskim silam" v Afganistanu.

Krvav ponedeljek: v več napadih najmanj 33 mrtvih
Kljub napovedi o bližnjem premirju pa se nasilje v Afganistanu nadaljuje. V današnjih napadih je umrlo najmanj 33 ljudi, več deset jih je bilo ranjenih. Ena izmed eksplozij je odjeknila pred glavnim vhodom ministrstva za obnovo in razvoj podeželja v prestolnici Kabul, kjer se je razstrelil samomorilski napadalec. Pri tem je bilo po podatkih ministrstva za zdravje ubitih najmanj 12 ljudi, še 31 pa jih je bilo ranjenih. V drugem napadu v provinci Kunduz na severu države so talibani napadli nadzorno točko varnostnih sil, pri čemer je umrlo najmanj deset vojakov in pet policistov, na avtocesti v provinci Ganzi pa je vozilo s civilisti zapeljalo na obcestno mino, pri čemer je umrlo šest civilistov, še trije so bili ranjenih.