Protestnik v univerzitetnem kampusu gleda z daljnogledom. Foto: Reuters
Protestnik v univerzitetnem kampusu gleda z daljnogledom. Foto: Reuters

21-letni študent Sam je dejal, da poznajo veliko krajev v kampusu, kamor se lahko skrijejo, če bo policija vdrla, drug protestnik, Ron, pa je zatrdil, da bo skupaj s preostalimi študenti ostal v kampusu do konca. "Sporočilo je jasno, nikoli se ne bomo predali," je dejal.

V času obleganju univerze je policija aretirala okoli tisoč ljudi, od tega jih je okoli 300 mlajših od 18 let.

Policija je okoli kampusa postavila visoke plastične barikade in ograjo. V kampusu je videti ogromno razpadajočih smeti in škatel neuporabljenih molotovk, poroča Reuters.

Policija je v času obleganja kampusa aretirala okoli 1.000 ljudi. Foto: Reuters
Policija je v času obleganja kampusa aretirala okoli 1.000 ljudi. Foto: Reuters

Na nedelujoči fontani ob vhodu leži plišasta igračka žabca Pepeja, ki so ga protestniki prevzeli za simbol svojega gibanja. V ZDA je bil v zadnjih letih žabec Pepe simbol skrajne desnice oziroma t. i. alt-right gibanja.

Medtem se mesto osredotoča na lokalne volitve. Hongkong ima 7,4 milijona prebivalcev, za oddajo glasu na volitvah pa se je registriralo rekordnih 4,1 milijona ljudi.

Med kandidati so tudi protivladni aktivisti, ki se potegujejo za mandate v okrožjih, v katerih so nekoč nedvoumno dominirali kandidati, naklonjeni centralni vladi v Pekingu.

Protesti so izbruhnili junija zaradi predloga zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev celinski Kitajski. Prebivalci Hongkonga Pekingu očitajo, da se vmešava v večje svoboščine, ki jih Hongkong uživa, odkar je Združeno kraljestvo to kolonijo vrnilo Kitajski leta 1997.

Peking vztraja, da je zavezan ureditvi "ena država, dva sistema", za težave v Hongkongu pa krivi spodbujanje zahodnih držav.

Trump: Če ne bi bilo mene, bi bil Hongkong uničen

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem izjavil, da bi Kitajska že zdavnaj poslala vojsko v Hongkong in ubila "na tisoče ljudi", če ne bi bilo njega. Prepričan je, da Peking skrbi predvsem, kako bi tako dejanje vplivalo na morebiten trgovinski dogovor z ZDA.

"Če ne bi bilo mene, bi bil Hongkong uničen v 14 minutah," je dejal Trump med telefonskim intervjujem za televizijo Fox News.