Protestniki se proti policistom borijo tudi z loki in puščicami. Foto: Reuters
Protestniki se proti policistom borijo tudi z loki in puščicami. Foto: Reuters

Incident se je zgodil na območju kampusa hongkonške politehnične univerze, prizorišča silovitih spopadov med protestniki in policisti. Ranjenega policista so odpeljali v bolnišnico, so sporočili s policije.

Proti protestnikom, ki so zavzeli kampus, je policija sicer uporabila vodni top in solzivec.

Ultimat policije

Policija je protestnikom postavila ultimat, da morajo zapustiti kampus. Ker pa so metali solzivec, so se protestniki zabarikadirali na območju. Dodatno so protestnike nazaj potisnili, ko so na območje poslali vodne topove in oklepna vozila.

Ker protestniki v kampusu v policiste med drugim streljajo s puščicami, so izdali opozorilo, da bodo začeli uporabljati prave naboje. "Če bodo še naprej izvajali tako nevarne akcije, ne bomo imeli druge izbire, kot da uporabimo minimalno silo, tudi prave naboje," je dejal tiskovni predstavnik policije Louis Lau.

Protestnikom medtem še naprej uspeva blokirati podmorski predor Hung Hom, ki velja za glavno cestno povezavo med polotokom Kovlun in otokom Hongkong. Napovedali so, da bodo "stisnili gospodarstvo" in s tem prisilili mestne oblasti v spremembe.

V mestu potekajo hudi spopadi med protestniki in policijo. Foto: Reuters
V mestu potekajo hudi spopadi med protestniki in policijo. Foto: Reuters

Potem ko je policija začela zatirati večje organizirane proteste, ki sicer trajajo od junija, so protestniki začeli uporabljati nov pristop, v katerem manjše skupine blokirajo ulice in uničujejo javno infrastrukturo na različnih koncih mesta.

S tem jim je uspelo zapreti več delov železniške mreže in blokirati poslovanje trgovin ter delovanje šol. Študenti so s somišljeniki tudi zavzeli več univerz po mestu.

Upravljavci hongkonškega letališča so medtem sporočili, da se je promet oktobra glede na isti mesec lani znižal za 13 odstotkov, na 5,4 milijona potnikov.

Vojaki čistili ulice

Javnost razdvaja dejstvo, da so se na ulice mesta v soboto podali vojaki, ki so v športnih oblačilih v formacijah in na jasne ukaze čistili ulice ter odstranjevali zapore, kar je pri prebivalcih vzbudilo različne občutke.

Nasprotniki protestov so njihovo prisotnost pozdravili in med drugim opozarjali, da ulice niso varne za nikogar, za njihovo čiščenje in popravila uničene infrastrukture pa morajo plačevati vsi davkoplačevalci. Drugi pa so prepričani, da gre za svarilo Pekinga protestnikom, da se potrpljenje kitajskih oblasti izteka.

Proteste je junija sprožil predlog zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev celinski Kitajski, a so ga mestne oblasti nato umaknile, kar pa ni pomirilo protestnikov.

Ti tako zahtevajo odstop hongkonške voditeljice Carrie Lam, svobodne volitve, neodvisno preiskavo policijskega nasilja nad protestniki in nekaznovanje za do zdaj več kot 4.000 prijetih protestnikov.