Narasla reka Rongdžjang v okrožju v avtonomni regiji Gvangši Džvang na jugu Kitajske. Foto: EPA
Narasla reka Rongdžjang v okrožju v avtonomni regiji Gvangši Džvang na jugu Kitajske. Foto: EPA

V pokrajini Gvangdong je po poročanju državnih medijev zaradi nenadnih poplav in blatnih plazov umrlo najmanj pet ljudi, 13 jih je bilo ujetih, porušenih je bilo več kot 1400 hiš in poškodovanih 8000 hektarjev pridelkov.

Tiskovna agencija Šinhua je sporočila, da je Ši pozval k celovitim prizadevanjem v boju proti poplavam na jugu in rekel, da je treba na vsak način poskusiti rešiti izgubljene in ujete ljudi.
Število smrtnih žrtev med vsakoletnimi poletnimi poplavami na Kitajskem se je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja močno zmanjšalo, saj so oblasti okrepile ukrepe za obvladovanje poplav, kot je gradnja jezov.

Kljub temu se je na Kitajskem zaradi ekstremnih vremenskih razmer v zadnjih letih, vključno z rekordnimi količinami padavin, povečalo število poplav in blatnih plazov, še posebej na goratih, vendar poseljenih območjih.

Zemeljski plazovi povzročajo preglavice tudi v največji kitajski pokrajini, hribovitem Sinkiangu, kjer od ponedeljka pogrešajo štiri ljudi, ki jih je med vožnjo v bližini regionalne prestolnice Urumči odnesel plaz.

Uradniki jugozahodne regije Gvangši so sporočili, da je bilo v 10 okrožjih prizadetih približno 23.000 ljudi. V več pokrajinah so izdali opozorilo pred nenadnimi poplavami.

Na severu medtem čakajo na konec tedna, ko bo dež nekoliko shladil ozračje po močnem vročinskem valu, ki je zajel več pokrajin, vključno s Pekingom. Kot opozarjajo pristojni, pa obstaja nevarnost, da bo silovito deževje v kratkem času povzročilo poplave tudi v teh pokrajinah.