Vlada je za državni pogreb namenila 12 milijonov evrov. Foto: EPA
Vlada je za državni pogreb namenila 12 milijonov evrov. Foto: EPA

Abejev pepel, ki ga je nosila njegova vdova Akie, je prispel na znamenito prizorišče, dvorano Budokan v Tokiu, kjer je v čast ubitemu nekdanjemu voditelju zadonela salva iz 19 topov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred dvorano se je ob tem v vrsto postavilo na tisoče ljudi, ki so se nato v dveh žalnih šotorih poklonili Abeju.

Na slovesnosti je med drugim spregovoril trenutni japonski premier Fumio Kišida, ki je v na trenutke zelo osebnem poklonu poudaril "pomembno in neprimerljivo Abejevo zapuščino", poroča BBC. Po premierjevem mnenju je Abe povečal mednarodno prepoznavnost Japonske in njeno gospodarsko moč.

"Gospod Abe, vaše življenje bi moralo biti veliko, veliko daljše. Potrebovali smo vas veliko, veliko dlje. Neutrudno ste delali in izčrpali vso svojo energijo za Japonsko in svet," je dejal Kišida.

Abeju so se poklonili tudi člani japonske cesarske družine, med njimi kronski princ Fumihito in princesa Kiko.

Na Japonskem pokopali Abeja

Protest zaradi pogreba

V bližini je potekal tudi protest nasprotnikov pogreba. Državna pogrebna slovesnost je namreč povzročila precej nezadovoljstva v državi, saj je vlada za slovo od dolgoletnega premierja namenila kar 1,7 milijarde jenov oziroma 12 milijonov evrov, čemur je glede na javnomnenjske raziskave nasprotovala več kot polovica državljanov.

Poleg tega so se prebivalci Tokia julija že poslovili od Abeja. Mimohoda mrliškega voza po ulicah prestolnice se je udeležilo več tisoč ljudi, sam pogreb pa je potem potekal v družinskem krogu.

Današnje pogrebne slovesnosti pa se je udeležila tudi množica diplomatskih predstavnikov in politikov iz tujine, med njimi je bila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Abe je bil sicer japonski premier z najdaljšim neprekinjenim mandatom. Na položaju je bil leta 2006 in nato znova od leta 2012 do leta 2020.