Omenjena ladja je že začela delo v pristanišču. Medtem se domačini zgrinjajo v vrste pred bankomati, ki so teden dni po ognjeniškem izbruhu in cunamijih znova začeli delovati.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prebivalce z otokov, ki so jih po izbruhu ognjenika prejšnji teden prizadeli 15-metrski valovi in so zato ostali brez domov, bodo preselili na glavni otok Tongatapu, glavni razlog za to je pomanjkanje vode in hrane, so sporočili iz urada premierja Tonge.

V izbruhu ognjenika je površje otoka prekril ognjeniški pepel, ki je poškodoval tudi čolne in močno otežil promet med otoki. Ustavljen je tudi notranji letalski promet.

Ognjeniški pepel in cunami sta prizadela 84 odstotkov prebivalcev, komunikacija med otoki je še vedno izjemno težavna, saj omrežja ne delujejo, z izjemo omejenih satelitskih in radijskih povezav.

Po uradnih podatkih so v cunamiju, ki je sledil izbruhu ognjenika, umrli trije ljudje. Koordinator obnove Faka’iloatonga Taumoefolau je dejal, da je obnova mednarodnih finančnih storitev, kar so danes omogočili za nekaj ur, izjemno pomembna, saj bodo omogočile ljudem, da lahko kupijo osnovne stvari. "Prebivalci Tonge so pokazali svojo moč in se bodo pobrali," je še dejal.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vsa pomoč gre najprej v 72-urno karanteno

Z novimi zalogami pomoči je na poti proti Tongi več ladij iz Avstralije, Nove Zelandije in Združenega kraljestva. Danes sta prišli tudi dve letali s humanitarno pomočjo, in sicer iz Japonske in Nove Zelandije, že v petek zvečer pa dve letali iz Avstralije.

Vlada v Tongi je zaradi covida-19, do zdaj so potrdili le en primer okužbe z novim koronavirusom, vpeljala stroga pravila. Nihče, tudi humanitarni delavci, ne more v državo, če ni prej tri tedne v izolaciji. Vsa pomoč, ki pride v državo, je predana brez neposrednega stika, najprej pa jo dajo za 72 ur v karanteno, šele potem jo prevzamejo lokalne oblasti.

Na enem od avstralskih letal so v četrtek odkrili, da je en član posadke okužen, zato so letalo sredi poleta obrnili v Brisbane. Kot je napovedala vlada Tonge, bo tudi dostava pomoči iz Kitajske, ki jo pričakujejo v kratkem, potekala brez stika. Na pot proti Tongi bo šla v kratkem tudi ladje Reliance, ki bo popravila podvodni kabel, ki povezuje Tongo z mednarodnim omrežjem. Tja naj bi priplula 30. januarja. Popravilo naj bi trajalo mesec dni.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Brez tuje pomoči ne bo šlo

Predstavnik Združenih narodov v Tongi Stione Hufagna je dejal, da so skoraj vse poljščine na otoku močno prizadete. "Kmetje so izgubili svoje domove in vir prihodka. Država se bo nekaj časa v veliki meri zanašala na pomoč v obliki hrane." Kmetijstvo predstavlja 14 odstotkov BDP-ja države in 65 odstotkov izvoza države (podatki so za leto 2015/16).

Svetovna banka je Tongi že namenila osem milijonov dolarjev sredstev, azijska razvojna banka pa 10 milijonov.