Prazne ulice Melbourna. Foto: Reuters
Prazne ulice Melbourna. Foto: Reuters

Razmere v po številu prebivalcev drugi največji zvezni državi (skupno ima 6,4 milijona prebivalcev) so kljub uvedbi karantene pred štirimi tedni v petmilijonskem Melbournu čedalje bolj skrb vzbujajoče. Oblasti so v nedeljo uvedle nočno policijsko uro in zaostrile pravila glede gibanja prebivalcev, a se novi koronavirus še naprej širi. Odprte so zgolj trgovine s hrano, lekarne, poštni uradi in bencinske črpalke.

Šport dovoljen le enkrat dnevno za eno uro, največ 5 kilometrov od doma

Oblasti so odredile, da mora večina podjetij in storitev v zvezni državi z današnjim večerom prekiniti svoje dejavnosti. To bo pomenil velik gospodarski udarec. Ljudje naj bi čim več delali od doma. Kdor tega ne more, bo moral od četrtka predložiti uradno dovoljenje, za katero lahko zaprosi po spletu. Izjema so policisti in zdravstveni delavci. Poleg tega bodo lahko šli ljudje po nakupih le še enkrat dnevno, s športom pa se lahko ukvarjajo eno uro na dan v krogu največ pet kilometrov od doma. Omejitve bodo veljale najmanj do 13. septembra.

Premier Victorie Daniel Andrews je na današnji novinarski konferenci dejal, da bo nadaljnja zaostritev ukrepov vključevala tudi zaprtje večine vrtcev in razširitev prepovedi nekaterih operacij v celotni državi, da bi tako sprostili potrebne medicinske zmogljivosti za bolnike s covidom-19. "Potrditev več kot 700 primerov ni vzdržno. Poskrbeti moramo za znižanje številk in namen te strategije je ravno to," je dejal Andrews.

Zaprtje podjetij v Viktoriji in omejitev za dela v gradbeništvu, mesni industriji in skladiščih naj bi povzročilo izgubo 250.000 delovnih mest, s čimer se bo podvojila izguba delovnih mest od izbruha pandemije, poroča Reuters. Avstralska centralna banka je napovedala, da letos pričakuje 10-odstotno brezposelnost.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zdravnik in profesor Michael Kidd je pozval prebivalce Viktorije, naj se držijo omejitev. "Upam, da se to ne bo zgodilo, a lahko se bodo številke v prihodnjih dneh še povečale, preden se bodo potem znižale kot posledica ukrepov," je dejal novinarjem v Canberri.

Strožje zaprtje bo povzročilo zamudo pri raziskavi glede programa karantenskih hotelov v Viktoriji. V torek bi se morala namreč začeti zaslišanja, ki so zdaj preložena na 17. avgust. Končno poročilo bo znano 6. novembra. Zdravstveni uradniki menijo, da je druženje varnostnikov in okuženih bolnikov v karantenskem hotelu glavni vir širjenja novega koronavirusa v zadnjih dveh mesecih. V Viktoriji so potrdili skoraj dve tretjini vseh primerov okužbe v Avstraliji. Skupno je bilo tam doslej potrjenih okužb skoraj 19.500, za covidom-19 je umrlo 247 ljudi, od tega v Viktoriji 162.

Queensland po Viktoriji zapira tudi meje z Novim Južnim Walesom

Premierka zvezne države Queensland Annastacia Palaszczuk je medtem napovedala, da bo od sobote prepovedan vstop v Queensland za prebivalce Novega Južnega Walesa in prestolnice Canberra. "Opazujemo, da se razmere v Viktoriji ne izboljšujejo, in ne bomo čakali, da se v Novem Južnem Walesu poslabšajo. Moramo ukrepati," je dejala. Potem ko v zvezni državi dva meseca ni bilo okužbe znotraj države, imajo v Queenslandu zdaj tri potrjene primere. Danes so potrdili eno okužbo, v Novem Južnem Walesu, ki je najbolj poseljena zvezna država, pa 12.

Potniki, ki se bodo iz Viktorije vračali v Novi Južni Wales prek letališča v Sydneyju, bodo morali od sobote v 14-dnevno karanteno, je sporočila vlada v Novem Južnem Walesu.