Prazna znamenita plaža Copacabana v Riu de Janeiru. Foto: Reuters
Prazna znamenita plaža Copacabana v Riu de Janeiru. Foto: Reuters

Avstralija poroča o najbolj smrtonosnem dnevu od začetka pandemije covida-19, potem ko se je virus začel širiti po domovih za starejše. Samo v Viktoriji so potrdili 13 smrti in 723 novih okužb, kar je precej nad državnim rekordom v ponedeljek, ko so potrdili 549 okužb. V Melbournu, prestolnici Viktorije, že tretji teden veljajo karantenski ukrepi in oblasti upajo, da bodo počasi spravile pod nadzor izbruh, a naraščajoče število novih okužb počasi razblinja te upe. T. i. lockdown so uvedli sedmega julija, a je vse več namigov o tem, da bi ga lahko še podaljšali. V Melbournu ljudje ne smejo zapustiti domov, izjema so odhod na delo, rekreacija in obisk nujnih trgovin.

Premier Viktorije Daniel Andrews je opozoril, da je porast okužb in smrti povezan predvsem s primeri v domovih za starejše. Večina umrlih je bila starejših od 70 let.

Pozorni pa ostajajo po vseh državi, saj so v zvezni deželi Queensland potrdili tri nove primere. V Sydneyju so zaprli številne šole, saj se bojijo, da so na poti neustavljivega izbruha. V Novem Južnem Walesu so potrdili 18 novih primerov, kar je podobno kot prejšnje dni.

Avstralija je bila ena najuspešnejših držav v boju proti koronavirusu, številna območja so ostala brez novih okužb ali pa jih je bilo malo. Bojazen pa vzbuja Melbourne, kjer že od sredine junije odkrivajo po več sto novih okužb. Skupno so v Avstraliji, kjer živi 25 milijonov ljudi, potrdili več kot 16.000 okužb in 189 smrti.

Melbourne je prvo avstralsko mesto, v katerem so maske v javnih prostorih obvezne. Foto: Reuters
Melbourne je prvo avstralsko mesto, v katerem so maske v javnih prostorih obvezne. Foto: Reuters

Brazilija: Okuženih že več kot 2,55 milijona ljudi

Brazilsko ministrstvo za zdravje je v sredo sporočilo, da so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 69.074 novih okužb z novim koronavirusom. Za covidom-19 je umrlo 1595 ljudi, kar je prav tako rekordno število za en dan. Kljub temu so brazilske oblasti več letališč po državi za najmanj 30 dni znova odprle za tujce.

V največji južnoameriški državi z 210 milijoni prebivalcev so doslej potrdili skupno več kot 2,55 milijona okužb z novim koronavirusom. Za covidom-19 je umrlo več kot 90.000 ljudi, s čimer se Brazilija po številu okužb in smrtnih žrtev uvršča na drugo mesto, za ZDA.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da so zaradi malo testov v Braziliji dejanske številke verjetno bistveno višje od uradnih. Nekatere znanstvene študije so pokazale, da je verjetno okuženih sedemkrat več ljudi, število smrtnih žrtev pa je dvakrat višje.

Čeprav je epidemija covida-19 v polnem razmahu, so brazilske oblasti več letališč po državi v sredo za najmanj 30 dni znova odprle za tujce. Ti morajo ob vstopu ob državo za bivanje do 90 dni predložiti potrdilo o zdravstvenem zavarovanju, ki pokriva tudi Brazilijo in je veljavno ves čas potovanja. Še naprej ostajajo zaprta letališča v zveznih državah Mato Grosso do Sul, Paraiba, Rondonia, Rio Grande do Sul in Tocantins. Zakaj, oblasti niso pojasnile. V Brazilijo tudi ni mogoče priti po kopnem ali morju.

Brazilija je meje in mednarodna letališča zaprla marca. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki se je tudi sam okužil s koronavirusom, a še naprej zanika nevarnost covida-19, je zaprtje meje označil za neučinkovito v boju proti novemu koronavirusu.

Na Kitajskem se okužba med drugim širi v tovarni za predelavo morske hrane v Dalianu. Foto: Reuters
Na Kitajskem se okužba med drugim širi v tovarni za predelavo morske hrane v Dalianu. Foto: Reuters

Na Kitajskem največ okužb od aprila

Kitajska je potrdila 105 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od aprila, so sporočile zdravstvene oblasti. Od vseh primerov so bili le trije vneseni. Največ novih okužb, 96, so potrdili v severozahodni pokrajini Sinkiang, kjer so prvo okužbo ugotovili v začetku meseca. Čeprav so uvedli številne stroge ukrepe za zajezitev širjenja, se razmere ne umirjajo.

Še pet novih okužb so potrdili v severovzhodni pokrajini Liaoning, kjer so prvo okužbo potrdili v tovarni za predelavo morske hrane v Dalianu. Tudi v tem mestu so hitro uvedli številne stroge ukrepe, ki pa niso zajezili širjenja okužb. V povezavi z Dalianom so namreč novi koronavirus potrdili še v devetih drugih mestih. Še en nov primer so potrdili v Pekingu.

Na Kitajskem se je z novim koronavirusom doslej okužilo nekaj več kot 84.100 ljudi, od tega je zaradi covida-19 umrlo okoli 4630 ljudi.

Tujci se bodo lahko vrnili na Japonsko

Japonska bo od prihodnjega tedna ponovno dovolila vstop v državo okoli 90.000 tujim državljanom z dovoljenjem za prebivanje v državi. Gre predvsem za študente in poslovneže iz več kot sto držav, ki so zaradi pandemije ostali zunaj meja Japonske.

Število okužb po vsem svetu je sicer preseglo 17 milijonov, za covidom-19 je umrlo več kot 667.000 ljudi.