Pred zaostrovanjem ukrepov so v Melbournu prebivalci trgovine znova izpraznili. Foto: Reuters
Pred zaostrovanjem ukrepov so v Melbournu prebivalci trgovine znova izpraznili. Foto: Reuters

Premier Viktorije Daniel Andrews je dejal, da po novih 671 primerih okužb celotna zvezna država za prihodnjih šest tednov prehaja v tretjo stopnjo ukrepov. Mesto Melbourne, kjer je okužb največ, pa prehaja v četrto stopnjo, kar pomeni, da se bodo prebivalci lahko gibali le v petkilometrskem radiju od svojega doma, stanovanje pa bodo enkrat dnevno lahko zapustili le za enourno rekreacijo ali odhod v trgovino. Po nakupih bo lahko odšel le en član gospodinjstva. Od 20.00 do 5.00 bo veljala nočna policijska ura, ko bodo ljudje zapustili domove le zaradi odhoda na delo, zdravstvene oskrbe ali oskrbe drugih.

Vsi študentje se bodo vrnili k študiju od doma, vrtci pa bodo zaprti. Da bodo lahko nadzorovali upoštevanje pravil, bo policija dobila dodatna pooblastila.

"Storiti moramo več"

Avstralija je bila v prvem valu okužb med najuspešnejšimi državami, saj so našteli "le" 17.000 okužb in 200 smrti. A v zadnjih tednih se je novi koronavirus močno razširil, predvsem v Viktoriji, ki je najgosteje naseljena avstralska država. "Vem, da so to velike stvari, a so nujne. Storiti moramo več, biti moramo odločnejši. Le tako bomo premagali to krizo," je dejal Andrews.

WHO: Pandemija bo trajala še dolgo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v soboto opozorila, da bo pandemija covida-19 trajala še dolgo, njene učinke pa bo čutiti še več desetletij. Svet se medtem približuje 18 milijonom okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa umrlo že več kot 685.000 ljudi. A WHO opozarja, da bo pandemija trajala še dolgo. Odbor za izredne razmere pri tej organizaciji, ki se je v petek sešel na četrtem zasedanju od pojava novega koronavirusa, je v soboto sporočil, da je grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, ki jo je razglasil konec januarja, podaljšal še za najmanj tri mesece. Po treh mesecih se bo posebni odbor znova sešel.

Policija je v Viktoriji dobila nova pooblastila. Foto: Reuters
Policija je v Viktoriji dobila nova pooblastila. Foto: Reuters

Prvi mož WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je poudaril, da je pandemija covida-19 zdravstvena kriza, kakršna svet doleti le enkrat na sto let, njene učinke pa bo mogoče občutiti še več desetletij.

Južna Afrika: več kot pol milijona okužb

V Južni Afriki je medtem število okuženih preseglo 500.000, s čimer se je ta država uvrstila na peto mesto na svetu. Minister za zdravje Zwelini Mkhize je sporočil, da so v zadnjem dnevu našteli 10.107 novih okužb z novim koronavirusom, skupno pa doslej več kot 503.000. V tej državi je za covidom-19 skupno umrlo več kot 8000 ljudi. Število okužb v Južni Afriki znova strmo narašča po juniju, ko so v državi začeli rahljati ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, zato so ponovno uvedli nekatere omejitve, med drugim prepoved prodaje alkohola.

Južna Afrika je v pandemiji najhuje prizadeta afriška država, saj so v tej državi potrdili okoli polovico vseh okužb na črni celini. V svetu pa se je Južna Afrika po številu okužb v soboto povzpela na peto mesto, za ZDA, Brazilijo, Rusijo in Indijo.

Pandemija covida-19 v Afriki

Mehika: nov dnevni rekord okužb

V Latinski Ameriki se je v soboto število žrtev zaradi covida dvignilo nad 200.000, območje ostaja eno izmed svetovnih žarišč pandemije. Najhujše so razmere v Braziliji in Mehiki, v katerih je skupaj 70 odstotkov vseh smrti na območju. Iz Mehike poročajo o novem dnevnem rekordu okužb, saj se je številka prvič povzpela nad 9.000. Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 se je v državi povzelo na več kot 47.000, kar pomeni, da je Mehika po številu umrlih za covidom-19 prehitela Veliko Britanijo in je na tretjem mestu na svetu, za ZDA in Brazilijo.

Mehika je že tretja po številu žrtev zaradi covida-19. Foto: Reuters
Mehika je že tretja po številu žrtev zaradi covida-19. Foto: Reuters

Doslej se je z novim koronavirusom po uradnih podatkih v državi okužilo več kot 424.000 ljudi, s čimer se ta država uvršča na šesto mesto po številu potrjenih okužb na svetu. Strokovnjaki sicer predvidevajo, da je dejansko število okuženih še precej večje, saj v Mehiki ne izvajajo veliko testiranj za novi koronavirus.

Med državami na območju, kjer je covid-19 trenutno v polnem razmahu, je tudi Kolumbija, kjer do konca avgusta velja stroga karantena. Za koronavirusno boleznijo 19 je umrlo več kot 10.000 ljudi, število potrjenih okužb pa se približuje 300.000.

Stanje se ne umirja niti v Braziliji, kjer so v zadnjih 24 urah potrdili več kot 45.000 novih primerov okužb in 1088 smrti. V državi se je do zdaj z novim koronavirusom okužilo več kot 2,7 milijona ljudi, za covidom-19 je umrlo 93.563 ljudi.