Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je v Ženevi opozoril direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus, bo novi koronavirus ostal, a poudaril, da ima svet na voljo orodja za spopadanje z njim, kot so cepiva, zdravila in kodeksi ravnanja.

WHO sicer pandemije ne more razglasiti za končano, ker izraza pandemija ni v njenem orodju, Mednarodnih zdravstvenih predpisih. Odpravi lahko samo "izredne razmere za javno zdravje mednarodnega pomena", ki jih je marca leta 2020 razglasila zaradi novega koronavirusa.
Namen razglasitve izrednih razmer je predvsem spodbuditi vlade, da sprejmejo zaščitne ukrepe in sodelujejo. Vendar pa vsaka država ukrepe sprejema sama.

V letu 2023 je po njegovih besedah veliko razlogov tako za upanje kot za zaskrbljenost. Med drugim je omenil grozečo lakoto, zlasti v Afriki, še vedno slabe sanitarne razmere v številnih krajih, nezdravo prehrano ter malarijo in tuberkulozo. Število primerov opičjih koz se je zmanjšalo za več kot 90 odstotkov, v Ugandi pa že nekaj časa ni bilo novih primerov ebole, je povedal.

Na Kitajskem nemogoče spremljati dejansko število primerov okužb

Točno število okuženih na Kitajskem ni več mogoče spremljati. Foto: Reuters
Točno število okuženih na Kitajskem ni več mogoče spremljati. Foto: Reuters

Potem ko so kitajske oblasti prejšnji teden opustile politiko ničelne tolerance do covida-19, testiranje pa v večjem delu države ni več obvezno, število okužb v državi narašča, pri čemer je postalo nemogoče spremljati dejansko število primerov.

Po skoraj treh letih ničelne tolerance do virusa je nenadna odprava množičnega testiranja in karanten na Kitajskem povzročila upad uradno prijavljenih okužb. Kitajska nacionalna komisija za zdravje je posledično priznala, da njene številke ne odražajo več dejanskega števila okužb.

"Veliko asimptomatskih ljudi ne sodeluje več pri testiranju nukleinskih kislin, zato je nemogoče natančno ugotoviti dejansko število asimptomatskih okuženih ljudi," so v izjavi navedli pri NHC-ju.

Kitajska se zdaj spoprijema s hitrim naraščanjem števila okužb. Strokovnjaki se bojijo, da porasta ne bo mogoče obvladati, saj na milijone ranljivih starejših še vedno ni v celoti cepljenih, medtem ko bolnišnice nimajo zadosti sredstev za obvladovanje razmer. Zaradi naraščajočega povpraševanja po hitrih antigenskih testih in zdravilih se je razcvetel tudi črni trg z astronomskimi cenami.

Svetovalec kitajske vlade Feng Dzidžjan je pred dnevi dejal, da se bo z novim koronavirusom najverjetneje okužilo od 80 do 90 odstotkov od skupno 1,4 milijarde Kitajcev. Hkrati je opozoril, da bo ob vrhuncu vala okužb prišlo do velikega pritiska na zdravstveni sistem in da bi bilo nujno pospešiti cepljenje v državi.