Tajvanska mornarica in predsednica Caj Ingven na inavguraciji nove, doma zgrajene amfibijske ladje Yu Shan. Foto: Reuters
Tajvanska mornarica in predsednica Caj Ingven na inavguraciji nove, doma zgrajene amfibijske ladje Yu Shan. Foto: Reuters

Med njimi je bilo 18 lovcev, štirje jedrski bombniki, dve protipodmorniški letali in letalo za zgodnje opozarjanje. Tajvan se je odzval z aktivacijo protiraketnih sistemov in v opozorilo v zračni prostor poslal tudi svoja bojna letala.

Gre za največji kitajski vstop v tajvanski zračni prostor v letu dni ter prihaja v času, ko so ZDA posvarile pred "vse agresivnejšo" Kitajsko, poroča BBC.

Kitajska v zadnjih mesecih izvaja redne prelete mednarodnih voda nad južnim delom Tajvana in bližnjim otočjem Pratas, prav tako pod nadzorom Tajvana. V ponedeljek pa so kitajski lovci vstopili tudi v tajvanski zračni prostor oz. "območje identifikacije zračne obrambe" (ADIZ).

Demokratični Tajvan se opredeljuje kot neodvisna država z uradnim imenom Republika Kitajska (ROC), vendar pa Ljudska republika Kitajska (PRC) na Tajvan gleda kot na odcepljeno pokrajino, "ki mora biti združena" s Kitajsko, kot je večkrat dejal predsednik Ši Džinping.

Blinken: Kitajska vse agresivnejša

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je medtem v intervjuju za NBC izrazil zaskrbljenost nad "vse agresivnejšim" delovanjem Kitajske proti Tajvanu. "Washington bo zagotovil, da ima Tajvan zmogljivosti za samoobrambo," je dejal Blinken in dodal, da bi bilo "spreminjanje statusa quo na silo resna napaka". ZDA na podlagi posebnega zakona oborožujejo Tajvan.

Tajvan je sicer prav danes predstavil novo amfibijsko ladjo, ki se lahko uporablja za transport vojaških sil, hkrati pa bo izboljšala oskrbo otokov v Južnokitajskem morju. 10.600-tonsko ladjo Yu Shan, poimenovano po najvišji tajvanski gori, je zgradilo tajvansko podjetje CSBC Corporation Taiwan.

Ladja bo prvič zaplula prihodnje leto, opremljena bo s topovi, protiraketnimi sistemi in drugim orožjem. "Verjamem, da bo ta ladja gotovo okrepila zmožnosti mornarice, da izpolni svoje poslanstvo in še bolj utrdi našo obrambo," je na inauguraciji dejala predsednica Caj Ingven.

Peking naj bi po poročanju BBC-ja postajal vse bolj zaskrbljen, da želi Tajvan razglasiti neodvisnost. Tajvanska predsednica Caj Ingven ponavlja, da je Tajvan že neodvisna dežela, zato razglasitev ni potrebna. Tajvan ima namreč svojo ustavo, vojsko in demokratično izvoljene voditelje.