Foto: EPA
Foto: EPA

Po navedbah tajvanskega centra za boj proti epidemiji je za covidom-19 umrla 80-letna ženska, ki je bila ena od štirih novih primerov okužbe, povezanih z nedavnim izbruhom virusa v bolnišnici v mestu Taojuan.

Prvo okužbo so v bolnišnici potrdili 12. januarja, od takrat pa še 19 novih primerov, med drugim pri zdravstvenem osebju in družinskih članih. Pokojna bolnica je bila tašča medicinske sestre, ki se je okužila v bolnišnici.

Sorodna novica Avstrija kaznovala tuje kršilce v smučarskem središču St. Anton

V izolaciji je več kot 4000 ljudi, ki so povezani z okužbami v bolnišnici, s čimer želijo preprečiti nadaljnje širjenje virusa. Minister za zdravje Čen Ših Čung je napovedal, da bodo nekatere izolirane osebe znova testirali v četrtek.

Cepivo AstraZenece tudi v Vietnamu

Vietnam, ki se spopada z največjim izbruhom epidemije do zdaj, je odobril cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca in oxfordske univerze. Kupiti nameravajo 30 milijonov odmerkov cepiva.

Naglo širjenje okužb gre pripisati tudi potrditvi britanske različice novega koronavirusa, saj so do zdaj potrdili več kot 180 primerov okužbe, večino v tovarni z več tisoč delavci v provinci Hai Duong na severu države.

Na območju v okolici tovarne so ustavili javno življenje, odredili so testiranje 3000 ljudi.

Namestnik vietnamskega premierja Vu Duc Dam je v četrtek opozoril, da se morajo pripraviti na najhujši mogoči scenarij, saj bi lahko potrdili 30.000 primerov okužbe. Od začetka pandemije so potrdili le 1739 primerov okužbe, umrlo je 35 covidnih bolnikov.

V prestolnici Hanoj medtem poteka 13. nacionalni kongres vladajoče komunistične partije, ki se bo sklenil v ponedeljek. To je dan prej, kot je bilo načrtovano. Na njem skoraj 1600 delegatov odloča o političnih usmeritvah države za prihodnjih pet let, izbirajo pa tudi novega vodjo partije, predsednika države, premierja in predsednika narodne skupščine.