Razmere v tej azijski državi so po februarskem državnem udaru kaotične, nasilju ni videti konca, o spopadih med nasprotniki hunte in vojaškimi silami poročajo vsak dan.

75-letna Aung San Su Či je na dozdajšnjih zaslišanjih sodelovala prek spleta. Foto: Reuters
75-letna Aung San Su Či je na dozdajšnjih zaslišanjih sodelovala prek spleta. Foto: Reuters

Aung San Su Či je ena izmed več kot 4000 pridržanih državljanov, sodijo ji zaradi vrste obtožb, od nezakonitega posedovanja radijskih voki-tokijev do kršenja zakonodaje o državnih skrivnostih. Najresnejša obtožba, ki visi nad njo, je spodbujanje k uporu. "Aung San Su Či je dobrega zdravja. Doma je in je zdrava. Čez nekaj dni ji bodo sodili," je dejal general v pogovoru s kitajsko televizijsko postajo s sedežem v Hongkonu Phoenix Television.

Na vprašanje, kako gleda na delo 75-letne dolgoletne voditeljice mjanmarske opozicije, ki si je prizadevala za demokratične spremembe, kar se je s februarskim udarom končalo, je odgovoril: "Naredila je, kar je lahko." Ob tem je ponovil, da je vojska prevzela oblast zaradi domnevnih nepravilnosti na novembrskih volitvah. Volilna komisija je sicer ovrgla vse dvome o volitvah. Po generalovih napovedih bo vojska izvedla volitve, mogoče pa so tudi spremembe ustave, "če bo taka volja ljudstva".

Aung San Su Či naj bi se na sodišču pojavila v ponedeljek, doslej je na zaslišanjih sodelovala le prek videopovezave, prav tako v živo še ni smela govoriti s svojimi odvetniki. Hunta je pojasnila, da se je za prepoved stikov z odvetniki odločila iz varnostnih razlogov.

Mjanmarske sile so od udara ubile najmanj 815 ljudi, trdi aktivistična skupina za politične zapornike. General je v intervjuju, ki so ga posneli v četrtek, predvajali pa danes, dejal, da je dejanska številka veliko manjša, okoli 300. Po njegovih besedah je med žrtvami 47 policistov.