Ob tem je napovedal, da je njegova administracija pripravljena sodelovati s prihodnjim regionalnim odposlancem Aseana za Mjanmar.

General Min Aung Hlaing bo vodil mjanmarsko vlado. Foto: Reuters
General Min Aung Hlaing bo vodil mjanmarsko vlado. Foto: Reuters

Oznanilo o novi vladi in Hlaingov govor sovpadata točno s šestimi meseci od vojaškega prevzema oblasti. Vojska vztraja, da je oblast prevzela zaradi nepravilnosti na lanskih volitvah, na katerih je zmagala takrat vladajoča stranka voditeljice Aung San Su Či.

Hlaing je vodja sveta državne administracije, ki so ga oblikovali takoj po udaru in ki od tedaj vodi državo. Da bi lahko hitro in učinkovito opravljali dolžnosti, se je omenjeni svet preoblikoval v prehodno vlado, je poročala državna televizija.

"Cilje izrednega stanja bomo dosegli do avgusta 2023," je dejal general. "Zagotavljam ustanovitev unije na podlagi demokracije in federalizma."

Takoj po udaru je hunta napovedala, da bodo v dveh letih razpisali volitve. Ob današnji omembi dveh let so nekateri tamkajšnji mediji poročali, da bi lahko to pomenilo, da bodo volitve najpozneje avgusta 2023 in ne februarja 2023, kar pomeni, da je hunta za pol leta podaljšala to okno.

75-letno Aung San Su Či so po udaru obtožili več zločinov, sojenje naj bi se nadaljevalo v ponedeljek.

Po udaru so izbruhnili protesti, vojska je svoje nasprotnike označila za teroriste. "Trenutno je celotna država stabilna, razen nekaj terorističnih napadov," je še dejal Min Aung Hlaing. Po navedbah združenja za politične zapornike je vojska ubila 939 ljudi, najmanj 6990 nasprotnikov vlade so zaprli. Vojska trdi, da je število mrtvih veliko manjše.