Zdravstveno ministrstvo je tretje do zdaj, ki je v zadnjih tednih naznanilo obvezno cepljenje. Foto: Reuters
Zdravstveno ministrstvo je tretje do zdaj, ki je v zadnjih tednih naznanilo obvezno cepljenje. Foto: Reuters

Ukrep zadeva približno 25.000 uslužbencev, ki pri svojem delu prihajajo v stik z ljudmi, kar predstavlja nekaj manj kot tretjino celotne delovne sile v okviru ministrstva.

"Naš prvi cilj sta zdravje in varnost ameriške javnosti, vključno z našo zvezno delovno silo. In cepiva so najboljše orodje, ki ga imamo, za zaščito ljudi pred covidom-19, preprečevanje širjenja različice delta in reševanje življenj," je v izjavi sporočil minister za zdravje Xavier Becerra.

Zdravstveno ministrstvo je tretje do zdaj, ki je v zadnjih tednih naznanilo obvezno cepljenje. Predsednik Joe Biden je sicer že julija naznanil, da se morajo cepiti vsi zvezni uslužbenci, v nasprotnem primeru jih bodo doletele stroge omejitve, vključno z rednim testiranjem.

Cepiva proti covidu-19 so v ZDA brezplačna in široko dostopna, v celoti cepljena pa je za zdaj polovica prebivalcev.

Zaradi zelo nalezljive različice delta je v zadnjem času število okužb z novim koronavirusom v ZDA naraslo na dnevno povprečje več kot 100.000 novih primerov, kolikor jih je bilo nazadnje pozimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trgovine v Canberri so polne ljudi, ki se pripravljajo na zaprtje. Foto: EPA
Trgovine v Canberri so polne ljudi, ki se pripravljajo na zaprtje. Foto: EPA

Avstralsko glavno mesto po enem primeru okužbe ustavlja javno življenje

V okrožju avstralskega glavnega mesta Canberra, kjer živi okoli 400.000 ljudi, bodo za en teden ustavili javno življenje, potem ko so po več kot letu dni odkrili prvi primer novega koronavirusa.

Za drastičen ukrep so se oblasti v Canberri odločile, ker ne morejo izslediti, kje se je okužila okužena oseba. Med zaprtjem bodo prebivalci lahko svoje domove zapustili le v primeru nujnih opravkov.

Zaradi veliko bolj kužne različice delta se Avstralija spopada s porastom okužb, kar je že vodilo k popolnemu zaprtju javnega življenja v obeh največjih avstralskih mestih – Sydneyju in Melbournu, kjer so oblasti na pomoč poklicale vojsko, ki nadzoruje spoštovanje ukrepov.

V zvezni državi Novi Južni Wales z glavnim mestom Sydney so pripravljeni na vpoklic še dodatnih vojakov. Trenutno policiji pomaga okoli 580 neoboroženih vojakov. A tudi po sedmih tednih strogih ukrepov v zvezni državi število okužb v mestu še vedno narašča, v torek so potrdili 345 novih primerov.

Avstralija se je izognila velikemu številu okužb med pandemijo covida-19, kot smo jim bili priča v drugih državah po svetu, a zaradi različice delta in nizke stopnje precepljenosti se zdaj oblasti bojijo hujšega vala. Do zdaj je bilo polno cepljenih le 24 odstotkov prebivalcev, starejših od 16 let, in poznavalci napovedujejo nove ustavitve javnega življenja, dokler ne bodo dosegli višje precepljenosti.

Med zaprtjem so zunaj doma dovoljeni le nujni opravki. Foto: EPA
Med zaprtjem so zunaj doma dovoljeni le nujni opravki. Foto: EPA

Nova Zelandija z zaprtimi mejami

Medtem je premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern napovedala, da bodo meje države ostale zaprte še najmanj do konca leta, saj je to po njenem mnenju najboljša strategija, da preprečijo širjenje novih okužb in omogočijo normalno delovanje gospodarstva.

Nova Zelandija je bila v dozdajšnjih valovih pandemije ena najuspešnejših držav v boju s pandemijo, saj ji je uspelo ohraniti nizko število okužb in smrtnih žrtev, kar pripisujejo strogemu nadzoru na mejah in zapiranju javnega življenja. V državi s petimi milijoni prebivalcev je do zdaj skupno umrlo 26 bolnikov s covidom.

Število okužb v Evropi in ZDA narašča