Afganistanske varnostne sile so v glavnem odvisne od ameriškega financiranja. Foto: Reuters
Afganistanske varnostne sile so v glavnem odvisne od ameriškega financiranja. Foto: Reuters

Reuters se sklicuje na pet virov, ki so seznanjeni z zadevo in so želeli ostati anonimni. Trije so dejali, da obrambno ministrstvo ni hotelo skrčiti pomoči, kot je napovedal Pompeo, in obrambni minister Mark Esper ni objavil smernic, kako naj se krčenje izvede.

Ni jasno, zakaj do krčenja ni prišlo. Vlada predsednika Donalda Trumpa se je morda odločila, da ga prekliče, a spremembe politike ni oznanila. Lahko gre tudi za nekakšen spor oziroma slabo komunikacijo med obrambnim in zunanjim ministrstvom.

Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Thomas Campbell je dejal le, da obe ministrstvi sodelujeta pri načrtih, kako reze izvesti.

Pompeo je sicer krčenje pomoči napovedal na poti v ZDA iz Afganistana, kjer je neuspešno prepričeval afganistanske voditelje o delitvi oblasti za rešitev politične krize v državi.

Pompeo je zagrozil tudi s krčenjem dodatne pomoči Afganistanu, tj. milijarde dolarjev v naslednjem letu.

Zunanji minister sicer ni javno pojasnil, kako bi se ti rezi izvedli. Po nekaterih virih naj bi odvzeli milijardo dolarjev proračunu obrambnega ministrstva v obsegu 4,2 milijarde dolarjev, ki predstavlja tri četrtine letnega proračuna za afganistanske varnostne sile.

Ameriška sredstva krijejo predvsem plače, prehrano, gorivo, opremo in stroške infrastrukture za afganistansko vojsko in policijo.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani in njegov tekmec Abdulah Abdulah sta v soboto podpisala dogovor o delitvi oblasti, s čimer sta končala krizo, ki je spodkopavala prizadevanja za mirovna pogajanja s talibani in konec vojne.

V skladu s februarskim dogovorom med ZDA in talibani naj bi se iz Afganistana do maja 2021, če bodo razmere to dopuščale, popolnoma umaknile ameriške sile.