Pompeo na srečanju z Ganijem, ki je zmagal na septembrskih predsedniških volitvah. Foto: Reuters
Pompeo na srečanju z Ganijem, ki je zmagal na septembrskih predsedniških volitvah. Foto: Reuters

Pompeo se je najprej sestal z Ganijem. "Strani sta govorili o afganistanskem mirovnem procesu in prihodnjih korakih ter tudi o regionalnem konsenzu o miru v Afganistanu. Govorili so tudi o aktualnih političnih in varnostnopolitičnih vprašanjih," je na Twitterju zapisal predstavnik afganistanske vlade Sedik Sediki.

Ameriškega državnega sekretarja je sprejel tudi Abdulah, s katerim je prav tako govoril o mirovnem procesu. Razpravljala sta tudi o reševanju notranjepolitične krize, so sporočili iz Abdulahovega tabora.

Notranjepolitična kriza v Afganistanu je izbruhnila sredi februarja po objavi uradnih izidov septembrskih predsedniških volitev. Nato sta v začetku marca tako Gani kot Abdulah prisegla za predsednika države, čeprav je na volitvah slavil Gani. S tem se je kriza še poglobila.

Pogovori o izmenjavi ujetnikov

Pompeo je v Afganistan prišel nekaj dni po prvih pogovorih med afganistansko vlado in talibani o izmenjavi ujetnikov, ki bo pomemben korak v prizadevanjih za vzpostavitev miru po podpisu dogovora med ZDA in uporniki o ameriškem umiku iz države.

Ameriški odposlanec za Afganistan in glavni pogajalec s talibani Zalmaj Kalilzad je v nedeljo dejal, da je treba nujno izpeljati izmenjavo ujetnikov, saj da izbruh novega koronavirusa otežuje diplomatske stike.

Dogovor med Washingtonom in talibani predvideva izpustitev do 5000 talibanskih borcev, ki so v afganistanskih zaporih, in do 1000 pripadnikov afganistanskih varnostnih sil, ki jih zadržujejo talibani.