V Hongkongu, ki ima sedem milijonov prebivalcev, so do zdaj potrdili 15 primerov okužbe z novim virusom. Foto: Reuters
V Hongkongu, ki ima sedem milijonov prebivalcev, so do zdaj potrdili 15 primerov okužbe z novim virusom. Foto: Reuters

Hongkong je sicer že prekinil železniške in trajektne povezave s celinsko Kitajsko. Oblasti glede zahteve po popolnem zaprtju meje pravijo, da bi bilo to v nasprotju s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Hongkonška voditeljica Carrie Lam je sicer napovedala, da bodo zaprli 10 od 14 mejnih prehodov s celinsko Kitajsko. Poudarila je, da stavka zdravstvenih delavcev ni vplivala na odločitev njene vlade. "Tisti, ki se zatekajo k skrajnim ukrepom, ne bodo prišli nikamor. Gledati moramo na interese vseh prebivalcev. Ne morem potrditi takšnih ukrepov," je povedala glede zahtev delavcev v zdravstvu.

Vlada je stavkajoče pozvala, naj premislijo o stavki ter naj še naprej varujejo Hongkong in skupaj premagajo bolezen. Nasprotovanje stavki so izrazile tudi zdravstvene oblasti, pri čemer so posvarile, da bodo zato trpeli bolniki.

Na Kitajskem odprli borze, številna podjetja ostajajo zaprta

V mestu s sedmimi milijoni prebivalci so do zdaj potrdili 15 primerov okužbe z novim virusom, poroča BBC. Hongkong je del Kitajske, a ohranja precejšnjo avtonomijo. Meja med mestom in celinskim delom države deluje kot običajni mednarodni mejni prehod. Kitajska je tudi prenehala izdajati vizume za posameznike, ki potujejo v Hongkong.

Bolnišnični delavci medtem pravijo, da če meja ne bo popolnoma zaprta, ne bodo imeli dovolj osebja, zaščitne opreme ali sob za izolacijo, da bi se lahko borili proti izbruhu.

Za zdaj stavka na stotine neključnih zdravstvenih delavcev, v torek pa naj bi se jim pridružili tudi zdravniki in medicinske sestre, če njihove zahteve ne bodo uslišane.

Samo na celinski Kitajski so do zdaj potrdili več kot 17.000 primerov okužbe, pri čemer so v enem samem dnevu ugotovili 2.829 novih okužb. Zaradi virusa pa je umrlo 361 ljudi, kar je 57 smrtnih primerov več kot dan prej. Vse nove žrtve so iz Vuhana oziroma province Hubej, ki jo je okužba z virusom doslej najhuje prizadela. Več kot 20.000 naj bi bilo sumov na okužbo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Vuhanu so medtem odprli prvo izmed dveh bolnišnic, ki so ju začeli graditi pred samo desetimi dnevi. V bolnišnici Huošenšan je prostora za 1.000 bolnikov, za katere bo skrbelo približno 1.400 vojaških zdravnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Bolnišnico Leišenšan pa naj bi dokončali še ta teden.

Zunaj Kitajske je potrjenih več kot 150 primerov okužbe, umrl pa je en človek, in sicer na Filipinih.

Prepovedi vstopov države proti priporočilom WHO-ja

Države se na širjenje virusa različno odzivajo. ZDA, Avstralija in Singapur so prepovedali vstop vsem tujcem, ki so bili nedavno na Kitajskem. Nova Zelandija in Izrael sta prepovedala vstop vsem tujcem, ki bi prišli s celinske Kitajske, Japonska in Južna Koreja pa sta prepovedali vstop tujcem, ki so obiskali provinco Hubej, kjer je mesto Vuhan, ki je središče izbruha.

Več držav, med njimi Egipt, Finska, Indonezija, Združeno kraljestvo in Italija, je začasno prekinilo polete na celinsko Kitajsko.

WHO sicer svari pred tovrstnimi prepovedmi, češ da povzročajo več škode kot koristi.

Omejujejo namreč deljenje informacij, prekinjajo dobave zdravil in škodijo gospodarstvom. WHO tako predlaga preverjanje potnikov na mejnih prehodih.

Zaprtje meja bi lahko celo pospešilo širjenje virusa, saj bi se ljudje odločali za vstop v države na neuraden način.

Kitajska je kritizirala omejevanje potovanj, tuje vlade pa obtožila, da ne upoštevajo uradnih priporočil.

Število mrtvih zaradi novega virusa je 361.