V ZDA je 70 milijonov katoličanov in predsednik Katoliške lige Bill Donahue je že zagrozil z mobilizacijo katoliških volivcev proti Obami na novembrskih volitvah. Foto: EPA
V ZDA je 70 milijonov katoličanov in predsednik Katoliške lige Bill Donahue je že zagrozil z mobilizacijo katoliških volivcev proti Obami na novembrskih volitvah. Foto: EPA
Barack Obama
Obamo novembra čakajo volitve, kjer se bo potegoval za svoj drugi mandat. Foto: EPA

Določilo v lani sprejetem zakonu o reformi zdravstvenega sistema nalaga vsem delodajalcem, da v policah zdravstvenega zavarovanja zaposlenim zagotovijo tudi dostop do brezplačne kontracepcije.

To določilo morajo izvajati tudi s Cerkvijo povezane organizacije, kot so različne dobrodelne organizacije, šole in bolnišnice. Če določilo ne upoštevajo, organizacijam grozi, da bodo ostale brez proračunskega denarja. Katoliške organizacije zatrjujejo, da jih bo to stalo na milijone dolarjev na leto.

Proti novemu določilu se je javno izreklo najmanj 153 katoliških škofov, ki predsednika Obamo obtožujejo, da napada verske svoboščine, saj Cerkev ne dovoljuje nobene kontracepcije.

Škof Alexander Sample iz Marquetta v Michinganu, škofije, ki jo je ustanovil slovenski misijonar Friderik Baraga, je napisal, da politika sili katoličane v kršitev vesti ali pa izgubo zdravstvenega zavarovanja za delavce.

Predsednik organizacije Katoliška liga Bill Donahue je zagrozil z mobilizacijo katoliških volivcev proti Obami na novembrskih predsedniških volitvah. Donahue trdi, da gre za najhujši napad na Katoliško cerkev v zgodovini ZDA, in napoveduje, da bodo ljudje šli ne le na sodišča, ampak tudi na ulice.

Bela hiša ni predstavila načrta za sodelovanje
Svetovalec v predsedniški kampanji Obame David Axelrod je dejal, da je administracija prisluhnila skrbem Katoliške cerkve, pri čemer ni nikoli imela namena kogar koli prikrajšati za versko svobodo. Bela hiša sicer še pojasnila, kako bo odpravila skrbi katoliških organizacij.

A Axelrod ni dal nobenega znamenja, da bi Bela hiša popustila pod pritiskom katoliških voditeljev in republikanskih predsedniških kandidatov, ki so pred vrhuncem strankarskih volitev za predsedniško nominacijo okrepili svoje napade na Obamo.

"To je pomembno vprašanje. Pomembno je za milijone žensk v državi. Hočemo ga rešiti na primeren način, in to bomo naredili," je dejal Axelrod in se izmaknil podrobnostim načrta Bele hiše za odpravo nesoglasij s katoliškimi organizacijami.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je pozneje povedal, da bo Bela hiša delovala skupaj z verskimi organizacijami, da bi videla, ali bi se lahko določilo zakona uveljavljalo na način, ki bi odpravilo skrbi nekaterih.