Silvio Berlusconi po napadu, levo, in po odhodu iz milanske bolnišnice, desno. Foto: EPA
Silvio Berlusconi po napadu, levo, in po odhodu iz milanske bolnišnice, desno. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Berlusconi bo moral še malo počivati, preden bo lahko v polnem obsegu opravljal svoje naloge. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi
Kljub svoji spornosti je Berlusconiju med vsemi premierji uspelo najdlje voditi vlado v italijanski povojni zgodovini. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
73-letni Berlusconi je moral zaradi napada nanj zadnje dni preživeti v bolnišnici. Foto: EPA
Berlusconi iz bolnišnice

Milanski zdravniki so italijanskemu premierju svetovali, da naj še nekaj dni počiva, zaradi česar je v prihajajočih dveh tednih že omejil svoje delovne obveznosti. Italijanski premier Silvio Berlusconi je po odhodu iz bolniščnice, kjer je s povezanim nosom in levim licem mahal medijem in zbranim radovednežem, dejal, da upa, da bo dogodek pripeljal "k mirnejšemu in iskrenejšemu jeziku med italijanskimi politiki".

"Zarota levice"
Berlusconi se je do zdaj znal ubraniti vseh političnih napadov in jih obrniti sebi v korist. Poznavalci pričakujejo, da bo tako tudi po zadnjem incidentu. Nedeljski napad s spominsko repliko milanske katedrale na Berlusconija, ki jo je skupil z razbitim nosom in zlomljenima zoboma, ni bil prvi, vendar pa se v Italiji pojavlja vse močnejši strah pred razrastom političnega nasilja, poroča novinar TV Slovenija Aleš Malerič.

Berlusconi zaradi obtožb o davčnih utajah, ponarejanju bilanc in podkupovanju že dolgo bije boj s sodniki in sodnimi postopki, vendar je italijanski premier do popolnosti razvil tezo, da se za sodnimi postopki v resnici skriva politična zarota levice.

"V Italiji ni parlamentarne imunitete. V Italiji javni tožilci niso odvisni od vlade, zato se je na levici oblikovala stranka sodnikov, ki želijo svojo prevlado na desnici doseči s pomočjo sodnih procesov," je politično sceno v Italiji pojasnil Berlusconi na nedavnem kongresu Evropske ljudske stranke v Bonnu.

Zarota tudi na ustavnem sodišču
Do zdaj se je sodnim postopkom, v katerih še ni bil pravnomočno obsojen, Berlusconi izogibal s posebej zanj skrojenimi zakoni, ki pa kot po pravilu padejo na Ustavnem sodišču, ki naj bi predstavljal zadnji branik italijanske ustavnosti.

A tudi glede delovanja ustavnega sodišča ima Berlusconi svojo razlago. "Ustavno sodišče je postalo političen organ, ki razveljavlja zakone, ki jih sprejema parlament. S tem stranka sodnikov prevzema oblast," je dejal Berlusconi, vendar Malerič ob tem opozarja, da italijanski premier pozablja, da mora parlament, pa čeprav sprejema zakone, te sprejemati v skladu z ustavo.

"Nisi gospodar, samo premier"
Njegovi nasprotniki imajo za predsednika vlade nasvet. "Berlusconiju svetujem, da se umiri, saj so ga sodniki že velikokrat oprostili. Dojeti mora, da ni gospodar države, ampak samo predsednik vlade," je Berlusconija opomnil Pier Ferdinando Casini iz Unije demokristjanov centra.

Zaradi Berlusconijevih izjav iz Bonna je zaskrbljenost izrazil italijanski predsednik Giorgio Napolitano, vendar mu je premier odvrnil v svojem slogu, sam namreč vidi skrb drugje. "V Italiji bi nas moralo skrbeti zaradi politične zlorabe sodstva," je bil jasen Berlusconi.

Po Melričevih besedah se zdi Berlusconi le zaradi težke gospodarske situacije in čedalje slabšega življenja Italijanov manj zaskrbljen. Zgražanje Italijanov, ki napad nanj obsojajo, utegne izrabiti, da bi uveljavil sebi koristne zakone, analitiki pa so se že začeli spraševati, kaj bo, ko bo medijski mogotec odšel s scene.

"Zgodovina političnega nasilja v Italiji je dolga. Berlusconija v politiki kmalu ne bo več in zgodilo se bo veliko sprememb. Ali bodo nasilne ali ne, je odvisno predvsem od njega samega in odnosov med njegovimi privrženci in nasprotniki, " glede tega meni profesor politologije James Walston.

Berlusconi iz bolnišnice