Biden v prostorih Združenih narodov. Foto: Reuters
Biden v prostorih Združenih narodov. Foto: Reuters

"V zadnjem letu je svet doživel velike pretrese in brutalno nepotrebno vojno, ki jo je izbral en sam človek," je v uvodu dejal Biden in Rusijo obtožil, da je z napadom na Ukrajino "brezsramno kršila" temeljna načela Ustanovne listine ZN-a. Rusijo je obtožil, da želi "ukiniti pravico Ukrajine do obstoja kot države", in zagotovil, da bo ZN še naprej obsojal dejanja Moskve.

Odzval se je tudi na nedavne poteze ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je odredil mobilizacijo rezervistov in zagrozil z uporabo jedrskega orožja v primeru ogroženosti Rusije, kar je označil za "nezaslišana dejanja", poroča BBC. "Jedrske vojne ni mogoče dobiti, do nje ne sme nikoli priti," je opozoril Biden in vse države pozval, naj se znova zavežejo krepitvi miselnosti neširjenja jedrskega orožja.

"ZDA bodo še naprej odločno spodbujale svojo vizijo svetovne svobode in blaginje, vendar si ne želijo vojne s Kitajsko ali nove hladne vojne," je opozoril in dodal, da se bodo pri obvladovanju spreminjajočih se geopolitičnih gibanj ZDA vedle kot razumna voditeljica.

77. Generalna skupščina ZN-a. Foto: Reuters
77. Generalna skupščina ZN-a. Foto: Reuters

Naznanil je tudi, da Washington ne bo pozival držav, da izbirajo med ZDA in drugimi partnerji.
ZDA si bodo sicer tudi prizadevale, da nobena država ne bo mogla uporabljati "energije kot orožja", glede kršitev človekovih pravic pa je dejal, da države ne smejo biti "pasivne priče", temveč "avtorji zgodovine".

Hkrati je podprl tudi razširitev Varnostnega sveta ZN-a, da bi bili bolje zastopani tudi Afrika in Latinska Amerika. "ZDA podpirajo povečanje števila stalnih in nestalnih članic v svetu. To vključuje stalne sedeže za države, ki jih že dolgo podpiramo – stalne sedeže za države v Afriki, Latinski Ameriki in na Karibih," je še dodal.

Raisi: Iran si ne prizadeva razviti jedrskega orožja

Na GS-ju ZN-a je tik pred Bidnom govoril iranski predsednik Ebrahim Raisi, ki je zagotovil, da si njegova država ne prizadeva za razvoj ali pridobitev jedrskega orožja. Iran si z drugimi podpisnicami prizadeva za obnovitev iranskega jedrskega sporazuma, v skladu s katerim se je Iran leta 2015 v zameno za odpravo sankcij odpovedal razvoju jedrskega orožja. Ameriški predsednik Donald Trump je leta 2018 ZDA povlekel iz sporazuma.

Sorodna novica Pahor v nagovoru omenil slovensko kandidaturo za Varnostni svet ZN-a: Čas zahteva več sodelovanja

Raisi je v svojem govoru ZDA sicer obtožil, da si prizadevajo le za uresničitev lastnih interesov na škodo drugih in nočejo priznati, da lahko druge države ravnajo neodvisno. Povedal je, da nastaja nov svetovni red, kjer vlada moč denarja, gospodarske sankcije pa se uporabljajo kot glavno sredstvo pritiska na druge države. Zaradi tega meni, da je nujno treba ustvariti boljši in bolj pošten svet.

V New Yorku je danes že govoril slovenski predsednik Borut Pahor, med številni voditelji bodo danes na vrsti še predstavniki Srbije, Mongolije, Madžarske in Kube, zvečer bo prek videopovezave nastopil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Tihomorski otoki s pobudo za ohranitev suverenosti in dediščine

Tihomorske atolske države so medtem ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov napovedale pobudo za vzpostavitev novega svetovnega partnerstva za ohranitev njihove suverenosti in dediščine. Države namreč ob podnebnih spremembah vse bolj ogroža dvig morske gladine, zaradi katerega bi nekatere lahko celo izginile.

Pobudo sta ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-a napovedala predsednik vlade Tuvaluja Kausea Natano in predsednik Marshallovega otočja David Kabua, med prvimi podporniki pa so bile tudi Nemčija, ZDA in Kanada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.