Tožilstvo je na klop za priče poklicalo vdovo Hunterjevega brata Beauja Hallie Biden, ki je potrdila, da je Hunter užival mamila, in priznala, da jih je z njim uživala tudi sama. Hunter in Hallie Biden sta imela po Beaujevi smrti leta 2015 nekaj časa ljubezensko razmerje.

Ključnega pomena za tožilstvo je, da dokaže, da je bil Hunter Biden oktobra 2018, ko je kupil pištolo, odvisnik od mamil. Na obrazcu za nakup pištole je pri vprašanju o tem navedel, da ni.

Hunterjev odvetnik Abbe Lowell opozarja, da je vprašanje v sedanjiku in trdi, da se Biden v trenutku nakupa ni imel za odvisnika oziroma takrat ni užival mamil.

Tožilstvo doslej še ni neposredno dokazalo, da je užival mamila, vendar pa je Hallie povedala, da je poleg pištole v Hunterjevem avtu leta 2018 našla tudi ostanke mamila crack in potrebščine za uživanje. Hkrati pa je povedala, da ga tisti čas ni videla uživati mamil.

Hallie je povedala, da je po odkritju pištolo vrgla v smeti. Ko jo je Hunter opozoril, da je pištola registrirana na njegovo ime in da bo odgovarjal, če se kaj zgodi, je šla iskat po smeteh, pištole ni našla in je zadevo po Hunterjevem navodilu prijavila policiji. Pištolo je našel brezdomec, ki je zbiral pločevinke, in jo predal policiji.

Pred Hallie Biden je pričala nekdanja soproga Kathleen Buhle, ki je lahko potrdila odvisnost bivšega moža le za leto 2015, pričala je striptizeta iz New Yorka, ki ga je videla uživati mamila leta 2017, pričal je tudi prodajalec orožja, ki je potrdil, da je pištolo prodal Hunterju Bidnu.

Na sodišču Hunterja Bidna spremlja njegova sedanja žena Melissa Cohen Biden, v četrtek pa je prvo damo ZDA Jill Biden nadomeščala predsednikova sestra Valerie. Jill Biden bo sicer danes navzoča na sojenju, in bo posebej za to prišla iz Francije, kjer spremlja soproga na obisku.

Do sodnega procesa je prišlo po propadu dogovora o priznanju krivde, s katerim bi rešili obtožbo o orožju in ločeno davčno zadevo ter družini Biden prihranili spektakel sojenja pred bližnjimi volitvami leta 2024.

Hunterju Bidnu v primeru obsodbe grozi do 25 let zapora, čeprav so pravni analitiki prepričani, da tako hude kazni zaradi prvega kaznivega dejanja ne bo dobil. Septembra ga sicer čaka še sojenje zaradi davčnih utaj za 1,4 milijona dolarjev v Kaliforniji.