Foto:
Foto:
Bin Laden v skrbi za preživetje

Najbolj iskani človek na svetu vso svojo energijo vlaga v svoje preživetje in svojo varnost, je povedal vodja ameriške obveščevalne agencije Michael Hayden. Po njegovih besedah vse kaže, da je bin Laden, ki naj bi se skrival v odročnih predelih Pakistana ob meji z Afganistanom, odrezan od vsakodnevnih operacij svoje teroristične mreže.

Vseeno njegovo iskanje ostaja ena izmed pomembnejših prioritet ameriške administracije, saj bi zaradi njegovega ikoničnega statusa smrt ali prijetje pomenilo velik udarec za samozavest njegovih privržencev. Al Kaida še vedno ostaja največja teroristična grožnja za ZDA.

Skrajneži se ne počutijo več varne
Tajne ameriške vojaške operacije na meji med Afganistanom in Pakistanom so očitno obrodile sadove in vnesle nemir v vrste skrajnežev, ki so se do zdaj bolj ali manj uspešno skrivali v "varnih oazah" na goratem pakistanskem ozemlju in od tam izvajali operacije preko meje.

V zadnjih mesecih je ameriška vojska v Afganistanu začela stopnjevati operacije z daljinsko vodenimi letali na pakistanskem ozemlju, ki imajo za tarčo oporišča talibanov in Al Kaide, a Washington teh operacij ni uradno potrdil, saj gre z občutljivo vprašanje zaradi nezadovoljstva v Pakistanu, ki je sicer ameriški zaveznik v vojni proti terorizmu, vendar akcije na njihovem ozemlju sprožajo nezadovoljstvo javnosti in protivladne proteste.

Mnogi se bojijo, da tajne ameriške operacije v Pakistanu spodkopavajo sodelovanje Islamabada z Washingtonom in predstavljajo grožnjo tamkajšnji krhki demokraciji.

V zadnjem ameriškem zračnem napadu na oporišče pakistanskega talibanskega poveljnika Bejtule Masuda, ki je osumljen odgovornosti za atentat na nekdanjo pakistansko premierko Benazir Buto, je bilo ubitih 12 ljudi, med katerimi naj bi bilo pet tujcev, verjetno Arabcev, kar po navadi pomeni navzočnost Al Kaide.

Al Kaida se seli
Čeprav je Al Kaida po zagotovilih Haydna imela resne izgube, ostaja odločen sovražnik, s kakršnim se ZDA do zdaj še niso spoprijele. Če je v Iraku na robu strateškega poraza in je bil boj proti njej uspešen na Filipinih, v Indoneziji in Savdski Arabiji, pa se je okrepila v drugih delih sveta kot je Severna Afrika, Somalija in Jemen.

G. V.

Bin Laden v skrbi za preživetje