Tanzanijski albini vsak dan trpijo predsodke družbe. Foto:
Tanzanijski albini vsak dan trpijo predsodke družbe. Foto:
V Tanzaniji naj bi bilo okoli 17.000 albinov. Foto: Getty
Iz družbe izključena albino deklica.

Tanzanija, sicer dokaj stabilna in turistično privlačna vzhodnoafriška država, se je v teh dneh znašla pod drobnogledom, ko je tamkajšnje sodišče tri moške obsodilo zaradi umora dečka albina. Borci za človekove pravice upajo, da bo razsodba pomagala zaščititi to manjšino pred dobesednim klanjem zaradi njihovih telesnih organov in okončin. To je namreč prvič, da so koga obsodili zaradi umora albina - kljub več kot 50 umorom v zadnjih treh letih.
Slaba reklama
Albini, ki trpijo za genetsko okvaro, ki spremeni njihovo pigmentacijo kože in las, so pogosto tarče sodobnih vračev v vzhodni Afriki, ki verjamejo, da njihovi telesni deli precej okrepijo obrede črne magije.
Po vrsti brutalnih napadov, v katerih so albine (med njimi tudi petletne otroke) dobesedno razsekali na kose, se je vlada znašla pod navalom jeznih kritik. To pa Tanzaniji, ki kljub revščini slovi po svoji turistični mikavnosti spektakularnih narodnih parkov in rajske obale Indijskega oceana, nikakor ni v ponos.
Predsednik Jakaya Kikwete je v začetku leta morilce obsodil in prepovedal vrače, policija pa je aretirala več osumljencev, a tanzanijski sodni sistem je zloglasno počasen in včerajšnja obsodba je bila prva te vrste. Trojico moških so obsodili na smrt z obešanjem zaradi umora 14-letnega fanta decembra lani. Pri enemu izmed osumljencev so v času aretacije našli obe dečkovi nogi.
Plačani morilci na lovu za "nevidnimi"
V Tanzaniji je približno 17.000 albinov in nekateri raziskovalci menijo, da ta genska okvara izvira prav iz vzhodne Afrike. Danes številni pripadniki te manjšine, ki jim pravijo kar "zerus" (nevidni), trpijo hude predsodke. Koža, lasje, oči in udi albinov na tanzanijskem črnem trgu dosežejo ceno več tisoč dolarjev.
Te vsote, ki jih pogosto plačujejo izobraženi, ambiciozni meščani, ki potujejo na podeželje k vračem, da bi jim ti pomagali pri poslovnih, družinskih ali spolnih težavah, so več kot zadosten povod za plačane morilce, da izsledijo ogroženo manjšino.
Krut umor vpričo sester
Od septembra 2007 so v Tanzaniji našteli najmanj 53 umorov - večina napadov se je zgodila na severozahodnih območjih Shinyanga in Mwanza, a albini so v nevarnosti po vsej državi, njihovi telesni deli pa so se pojavili tudi v sosednjem Burundiju, DR Kongo in Keniji.
Pred posebno preiskovalno komisijo je najbolj odmeval primer petletne deklice Marian, ki jo je napadla skupina moških, eden ji je prerezal vrat, odtočil njeno kri v ponev in jo spil ob navzočnosti dekličinih sester. Nato so nesrečni deklici odsekali še ude in pobegnili.
Končno napredek?
Tanzanijsko združenje albinov (TAS) že leta svari pred naraščajočo grožnjo, a do zdaj ni naletelo na večjega posluha vlade. Ko so se lani pozivom pridružile še mednarodne organizacije in je Tanzanija začela dobivati črno piko, se je plošča le obrnila.
Začeli so kampanjo za javno ozaveščenost proti praznoverju, aretirali okoli 90 ljudi (vključno s štirimi policisti), predsednik pa je celo za premierko postavil albinko, 48-letno Al-Shymaajo Kway-Geer.