Abas bo še naprej vodil Palestinsko osvobodilno organizacijo (PLO). Foto: Reuters
Abas bo še naprej vodil Palestinsko osvobodilno organizacijo (PLO). Foto: Reuters
Avigdor Lieberman
Izraelski obrambni minister Liberman Abasovega opravičila ni sprejel. Foto: Reuters

"Če so bili ljudje, predvsem tisti judovske vere, užaljeni zaradi moje izjave pred palestinskim nacionalnim svetom, se jim opravičujem," je dejal Abas in dodal, da nasprotuje "antisemitizmu v vseh njegovih oblikah" in da "želi ponoviti dolgotrajno obsodbo holokavsta".

Palestinski predsednik, ki so mu v preteklosti že očitali antisemitizem, je sporne besede izrekel v ponedeljek na zasedanju palestinskega nacionalnega sveta. "Od 11. stoletja do holokavsta, ki se je zgodil v Nemčiji, so bili Judje, ki so se preselili v zahodno in vzhodno Evropo, tarča pogroma vsakih 10 ali 15 let. Zakaj je prišlo do tega? Pravijo, da zato, ker so Judje," je dejal in opozoril na Jude kot osovražene imetnike kapitala. Ob tem se je skliceval na tri knjige, ki naj bi jih napisali Judje in v katerih je po njegovih besedah mogoče najti dokaze, da je bila vzrok za nasilje "družbena funkcija" Judov, ki je "povezana z bankirstvom in obrestmi".

Izjavo Abasa so med drugim obsodili Izrael, ZDA in Evropska unija, ki so njegove besede označili za protijudovske in nesprejemljive.

Lieberman opravičila ni sprejel
Izraelski obrambni minister Avigdor Liberman, ki je po streljanju izraelskih vojakov na palestinske protestnike v Gazi dejal, da tam "ni nedolžnih ljudi", je Abasovo opravičilo zavrnil. Po njegovih besedah je Abas pomilovanja vreden zanikovalec holokavsta, ki je napisal doktorat o zanikanju holokavsta in nato še knjigo o zanikanju holokavsta. "Njegovo opravičilo ni sprejeto," je zapisal na Twitterju.

Abas je v svojem doktoratu zagovarjal tezo, da je sionistično gibanje sodelovalo z nacisti, o čemer je sicer pisal tudi izraelski zgodovinar Tom Segev. Abas je tudi izrazil dvom, da je bilo v holokavstu ubitih šest milijonov Judov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Še utrdil svojo oblast
Abas je bil sicer po pričakovanjih vnovič izvoljen za vodjo izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije (PLO). Na ta položaj so ga potrdili člani izvršnega komiteja PLO-ja. Zanj je glasovalo devet predstavnikov od 15.

Parlament PLO-ja je med drugim v petek potrdil tudi več Abasovih stališč v različnih resolucijah. Med drugim so zavrnili idejo palestinske države znotraj začasnih meja. Abasu, ki je na zasedanju poskušal utrditi svojo oblast, je med drugim uspelo odstraniti nekaj političnih nasprotnikov iz 18-članskega izvršnega odbora.

Zasedanje palestinskega nacionalnega sveta v Ramali sicer ni prineslo večjih sprememb v politiki. Več kot 100 izmed 740 članov nacionalnega sveta ni bilo navzočih, med njimi je več deset zaveznikov gibanja Hamas, ki so podpisali pismo, s katerim nasprotujejo sklicu zasedanja. Hamas je v soboto pozval Abasa, naj preloži zasedanje, dokler vladajoče gibanje Fatah in Hamas ne dosežeta sprave.

Nacionalni svet ni redno zasedal že od leta 1996, na zadnjem posebnem zasedanju pa se je sešel leta 2009.