Izraelska vojska ob Gazi. Izraelske sile so ubile 17 Palestincev, več kot 1.400 so jih ranile. Foto: Reuters
Izraelska vojska ob Gazi. Izraelske sile so ubile 17 Palestincev, več kot 1.400 so jih ranile. Foto: Reuters
Antonio Guterres
Generalni sekretar ZN-a Guterres poziva k preiskavi smrtnih primerov, k zadržanosti pa je pozval tako Izrael kot Palestince. Foto: Reuters
Dan žalovanja v Palestini
Guterres poziva k preiskavi smrti v Gazi

Izraelska vojska je po navedbah palestinskih zdravstvenih predstavnikov v soboto ustrelila in ranila okoli 70 Palestincev, ki so protestirali ob meji med Gazo in Izraelom. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je sporočil, da podrobnosti še preučujejo, po njegovih trditvah pa se je vojska odzvala na metanje kamenja palestinskih protestnikov.

Palestinske oblasti so za soboto razglasile dan žalovanja. Svojci so pokopali 17 smrtnih žrtev, množičnih procesij po mestih pa se je udeležilo več tisoč ljudi. Palestinski predsednik Mahmud Abas je dejal, da je Izrael v celoti odgovoren za pokol.

Izraelske oblasti medtem krivdo valijo na gibanje Hamas in trdijo, da so vojaki le odgovorili na izgrede. "Včeraj smo bili priča organiziranemu dejanju terorizma," je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Ronen Maneli.

Izraelska vojska se ni odzvala na videoposnetek, ki ga je posnel palestinski snemalec in v katerem je videti, kako je 18-letni Palestinec ustreljen v hrbet, ko teče stran od mejnega območja.

ZN poziva k neodvisni preiskavi
Potem ko so izraelske sile v petek ubile 17 ljudi v Gazi in jih več kot 1.400 ranile, je generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres pozval k neodvisni preiskavi.

Guterres je dejal, da je globoko zaskrbljen zaradi dogajanja v Gazi, in pozval k neodvisni in transparentni preiskavi smrtnih primerov. K zadržanosti, še posebej pri ukrepih, ki bi ogrozili civiliste, pa je pozval vse vpletene strani.

Petek je bil najsmrtonosnejši dan v izraelsko-palestinskem konfliktu od izraelskega napada na Gazo leta 2014. Po izredni seji je nasilje obsodil tudi Varnostni svet ZN-a. ZN se boji, da se bodo razmere v Gazi v prihodnjih dneh še zaostrile, je opozoril pomočnik generalnega sekretarja za politične zadeve Taye-Brook Zerihoun.

Zerihoun je ob tem pozval Izrael, naj spoštuje svoje zaveze po mednarodnem pravu, in poudaril, da bi morali smrtonosno silo uporabiti samo kot zadnjo možnost. Civilistov, še posebej otrok, ne bi smeli napadati, je dodal.

Palestinski veleposlanik pri ZN-u Rijad Mansur je dejal, da so izraelske sile na območju, kjer je protestiralo več deset tisoč Palestincev, ubile 17 ljudi, med njimi tudi otroke, mlajše od 16 let. Izraelsko posredovanje je označil za "velik pokol nad njihovim ljudstvom". Mansur je Varnostni svet pozval, naj ukrepa in se resno loti vprašanja zaščite civilnega prebivalstva v Gazi.

Tudi Evropska unija je pozvala k neodvisni preiskavi uporabe pravega streliva. "Uporaba pravega streliva bi morala biti del neodvisne in transparentne preiskave," je v sporočilu za javnost zapisala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in dodala, da sta svoboda izražanja in svoboda združevanja temeljni pravici, ki ju je treba spoštovati.

Ranjenih več kot 1.400 ljudi
Kot poroča Al Džazira, ki navaja palestinsko ministrstvo za zdravje, so izraelske sile ranile več kot 1.400 ljudi. Uporabile so prave naboje, naboje, prevlečene z gumo, in solzivec, ki so ga na protestnike izstreljevale tudi z brezpilotnih letalnikov. Protestnike so želele pregnati z območja, kjer stoji zid oziroma močno zastražena ograja na meji z Izraelom. Predstavnik izraelske vojske je petkove proteste označil za "organizirano teroristično dejavnost", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred začetkom protestov je izraelska vojska sporočila, da je območje znotraj Gaze vzdolž meje (ne na strani Izraela) označila za "zaprto vojaško območje." AFP poroča, da ni poročil o žrtvah na izraelski strani.

Protesti na več lokacijah blizu meje z Izraelom so potekali na 42. obletnico dogodka leta 1976, ko so izraelske sile ubile šest neoboroženih Palestincev med protestom zoper odločitev izraelske vlade o razlastitvi velikega dela zemlje v palestinski lasti.

Petkovi protesti so potekali pod imenom "Veliki pohod vrnitve", glavna zahteva protestnikov pa je bila pravica do vrnitve palestinskih beguncev iz leta 1948 na svoje domove, ki so zdaj v Izraelu, pogosto le nekaj kilometrov od kraja v Gazi, kjer živijo od izgona oziroma bega ob ustanovitvi Izraela.

Okoli 70 odstotkov od skoraj dveh milijonov prebivalcev Gaze je beguncev oziroma potomcev beguncev, ki so bili pregnani z območij, ki jih je Izrael zasedel v vojni pred 70 leti. Množičnega pregona (okoli 800.000) Palestincev se je prijelo ime nakba oziroma katastrofa.

Okupirano območje
Izrael je Gazo zasedel v vojni leta 1967, judovske naseljence in vojsko pa je z območja umaknil leta 2005, a je ob tem ohranil popoln nadzor nad mejo, zračnim prostorom in ozemeljskimi vodami enklave. Od leta 2007 izvaja strogo zaporo Gaze, zaradi česar so humanitarne razmere na 365 kvadratnih kilometrov velikem območju katastrofalne.

Dan žalovanja v Palestini
Guterres poziva k preiskavi smrti v Gazi