Shamima Begum je v Sirijo prek Turčije odpotovala z dvema prijateljicama. Foto: EPA
Shamima Begum je v Sirijo prek Turčije odpotovala z dvema prijateljicama. Foto: EPA

Shamima, ki je zdaj stara 19 let, je v begunskem taborišču v Siriji govorila za časopis The Times. Kot je dejala, je v devetem mesecu nosečnosti in se želi zaradi otroka vrniti domov. Rodila je že dva otroka, a sta oba umrla, je dejala. Prvi otrok je umrl pri osmih mesecih, drugi pa v starosti enega leta in devetih mesecev.

Shamima Begum je v Sirijo odpotovala pri le 15 letih. Foto: EPA
Shamima Begum je v Sirijo odpotovala pri le 15 letih. Foto: EPA

Ena od dveh prijateljic, s katerima je odšla iz domovine, je po njenih besedah umrla v bombardiranju, usoda tretjega dekleta pa ni znana, poroča BBC.

Februarja leta 2015 so tri šolarke, Shamima Begum (15), Amira Abase (15) in Kadiza Sultan (16) z letališča Gatwick ob Londonu odletele v Turčijo, česar staršem niso povedale. Iz Turčije so nato vstopile v Sirijo.

Ko so prispele v Rako na severu Sirije, so bivale v hiši skupaj z drugimi novoprispelimi bodočimi nevestami, je dejala za the Times. "Prijavila sem se za poroko z angleško govorečim borcem, starim od 20 do 25 let," je dejala. Deset dni pozneje se je poročila s 27-letnim Nizozemcem, ki je prestopil v islam.

Ostala sta skupaj, pred dvema tednoma pa sta pobegnila iz Baguza, zadnjega območja IS-ja na vzhodu Sirije. Njen mož se je predal skupini sirskih borcev, ona pa je ena od 39.000 ljudi v begunskem taborišču na severu države.

Islamska država je izgubila skoraj vse ozemlje, ki ga je nekoč nadzirala. Foto: EPA
Islamska država je izgubila skoraj vse ozemlje, ki ga je nekoč nadzirala. Foto: EPA

"Bilo je kot običajno življenje"

Na vprašanje, ali je njeno življenje v Raki izpolnilo njena pričakovanja, je dejala, da je. "Bilo je kot običajno življenje. Takšno, kot ga prikazujejo v propagandnih videoposnetkih, povsem običajno življenje". "Vsake toliko časa padajo bombe in podobno. Razen tega pa ..."

Dejala je, da ko je prvič videla odrezano glavo v košu za smeti, je to "ni vznemirilo". Glava je po njenih besedah pripadala ujetemu borcu na bojišču, "sovražniku islama". "Pomislila sem, kaj vse bi storil muslimanki, če bi dobil priložnost," je dejala.

Kot je pojasnila, "ne obžaluje, da je prišla", a da jo je "šokiralo zatiranje", in da je začutila, da je IS-jev "kalifat" pri koncu.

IS se zmanjšuje, je dejala. Pri tem je "zelo veliko zatiranja in korupcije", zaradi česar si po njenih besedah "ne zaslužijo zmage".

Zaradi otroka želi nazaj

K njenemu odhodu iz Baguza sta prispevali tudi nosečnost in usodi umrlih otrok. Kot je dejala, se namreč boji, da bi njen otrok zbolel v begunskem taborišču. Zaradi tega se želi vrniti v Veliko Britanijo. "Storila bom vse, kar je potrebno, samo da lahko pridem domov in živim mirno s svojim otrokom," je dejala.

Iz britanske vlade medtem sporočajo, da morajo biti vsi Britanci, ki so šli v Sirijo z namenom sodelovanja v terorističnih dejavnostih ali njihovega podpiranja, pripravljeni, da jih bodo ob vrnitvi zaslišali, preiskovali in morda tudi preganjali.