Ciper vztraja, da je nevtralna država. Foto: Reuters
Ciper vztraja, da je nevtralna država. Foto: Reuters

Čeprav je EU izrazil popolno podporo svoji najvzhodnejši članici, je opozorilo vodje Hezbolaha Hasana Nasrale sprožilo alarm v Nikoziji, kjer oblasti vztrajajo, da otoška republika ostaja "steber miru" v sicer nemirni regiji.

"Ciper ni vpleten in ne bo vpleten v kakršno koli vojno ali konflikt," je za javno televizijo CyBC poudaril tiskovni predstavnik vlade Konstantinos Letymbiotis. "Zato se izjave vodje Hezbolaha ne skladajo z realnostjo."

Letymbiotis je dejal, da ima Ciper "odlične" odnose z Libanonom in da ne bo dovolil nobeni državi, da bi uporabila ciprsko ozemlje za vojaške operacije proti kaki drugi državi. Nasrala je v sredo posvaril Izrael, da gibanje v primeru vojne proti Libanonu ne bo prizanesljivo, ob tem pa izrecno posvaril Ciper pred odpiranjem letališč in baz za izraelske sile v primeru izbruha vojne, kar je presenetilo mnoge.

Sorodna novica Vodja Hezbolaha: V primeru vojne ne bo prizaneseno nobenemu kraju v Izraelu

"Odprtje ciprskih letališč in oporišč izraelskemu sovražniku za napad na Libanon bi pomenilo, da je ciprska vlada del vojne," je opozoril. V primeru širše vojne pa da "ne bo enega kraja varnega pred našimi raketami in brezpilotnimi letalniki".

Nervoza v Nikoziji pa ni omejena zgolj na vladne predstavnike, poroča Guardian. Zahodni diplomati, nameščeni na mednarodno priznanem jugu razdeljenega otoka, so prav tako izrazili zaprepadenost nad možnostjo, da bi se Ciper, priljubljena turistična destinacija, v primeru vojne znašel v središču bližnjevzhodnega vrelišča.

Vodja Hezbolaha Hasan Nasrala je v svojem srednem nagovoru izrecno posvaril Ciper. Foto: Reuters
Vodja Hezbolaha Hasan Nasrala je v svojem srednem nagovoru izrecno posvaril Ciper. Foto: Reuters

"Hezbolah ima zgodovino, da svoje grožnje uresniči," je povedal eden od posebnih odposlancev EU-ja. "Hezbolah ve, da Ciper nima vojaških zmogljivosti, da bi se odzval, in da je v tem oziru lahka tarča."

Izrael uporabil Ciper za vojaške vaje

Ni trajalo dolgo, da se je na Nasralovo grožnjo odzval ciprski predsednik Nikos Christodoulides, ki je hitel poudarjati ciprsko politiko nevtralnosti in pri tem poudaril vlogo, ki jo je otok igral pri vzpostavitvi pomorskega koridorja za prevoz humanitarne pomoči v Gazo.

"Ciper ni del problema, ampak je del rešitve," je zagotovil. "In našo vlogo, kot se denimo kaže prek humanitarnega koridorja do Gaze, prepoznava ne le arabski svet, ampak celotna mednarodna skupnost.”

V sklopu pobude južnega ciprskega pristanišča Larnace je v Gazo od marca priplulo več plovil s humanitarno pomočjo. A v konfliktu, kjer enako ključno vlogo igrajo percepcije, je vodstvo Hezbolaha opazilo tudi navezo otoka z Izraelom in vse boljše odnose z ZDA, poroča Guardian.

Vrsto let je bil pristop Nikozije bolj proarabski kot proizraelski. Krhanje odnosov med Izraelom in Turčijo ter odkritje zalog zemeljskega plina ob izraelski obali pa so tlakovali pot energetskemu zavezništvu in tesnejšim vezem med Ciprom in Izraelom.

Državi povezuje tudi obveščevalna služba in vse tesnejše vojaške povezave. Pred dvema letoma so izraelske obrambne sile (IDF) uporabile Ciper za obsežne vojaške vaje in simulacijo spopada z Libanonom. Otok, ki je od Tel Aviva oddaljen le 40 minut poleta, je bil za vojaške vaje izbran zaradi podobnosti terena z Libanonom.

Guterres: Libanon ne sme postati druga Gaza

Spopadi med Izraelom in libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah ne smejo Libanona spremeniti v drugo Gazo, je posvaril generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

"Bodimo jasni: prebivalci regije in sveta si ne morejo privoščiti, da bi Libanon postal druga Gaza," je dejal Guterres in opozoril na "bojevito retoriko" tako Izraela kot Hezbolaha. Po njegovih besedah je tveganje razširitve konflikta v Gazi na regijo realno in temu se je treba izogniti. "Ena nepremišljena poteza – ena napačna presoja – bi lahko sprožila katastrofo, ki bi segla daleč čez mejo in – odkrito povedano – presegla domišljijo," je dejal.

Območje ob libanonsko-izraelski meji je od 7. oktobra, ko je izbruhnila vojna v Gazi, prizorišče skorajda vsakodnevnega obstreljevanja med Izraelom in Hezbolahom, zaveznikom palestinskega gibanja Hamas. V Libanonu je bilo v sovražnostih do zdaj ubitih že več kot 450 ljudi, od tega skoraj sto civilistov.

Razmere so se dodatno zaostrile po tem, ko je bil pretekli teden v izraelskem napadu na jugu Libanona ubit poveljnik Hezbolaha Sami Abdalah. Izraelski zunanji minister Izrael Kac je gibanju tudi zagrozil s totalno vojno, izraelska vojska pa je potrdila načrt za ofenzivo v Libanonu.