V Katarju je v času priprav na svetovno prvenstvo umrlo več sto, po poročanju Guardiana tudi več tisoč migrantskih delavcev. Foto: Reuters
V Katarju je v času priprav na svetovno prvenstvo umrlo več sto, po poročanju Guardiana tudi več tisoč migrantskih delavcev. Foto: Reuters

Prvi je o najnovejši smrti delavca na prizoriščih prvenstva poročal ameriški spletni portal The Athletic, ki je navedel, da katarske oblasti preiskujejo vzrok nesreče. Ta naj bi se zgodila v bazi reprezentance Savdske Arabije.

O tem je želel novinar BBC-ja vprašati tudi Al Katerja, ki mu vprašanje ni bilo všeč. "Smo sredi svetovnega prvenstva, ki poteka uspešno, in vi želite govoriti o tem?" je odvrnil.

"Mislim, smrt je naravni del življenja, naj bo to med delom ali pa med spanjem," je nadaljeval predstavnik organizatorjev. "Seveda, umrl je delavec, naše sožalje gre njegovi družini, vendar je čudno, da je to nekaj, na kar se želite osredotočiti s svojim prvim vprašanjem," je dodal.

Vprašanje varnosti migrantskih delavcev iz revnejših držav južne Azije je ob medijskih poročilih o številnih smrtih med delavci, ki so gradili stadione v Katarju, na Zahodu postala pomembna tema v času priprav na prvenstvo.

Britanski Guardian je februarja 2021 poročal, da je v času od izbora države za gostiteljico svetovnega prvenstva do začetka lanskega leta umrlo 6500 migrantskih delavcev iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša in Šrilanke. Za vir je časopis navedel podatke veleposlaništev teh držav.

Katarski predstavniki so številke Guardiana dolgo označevali kot močno napihnjene. Sprva so trdili, da gre za peščico smrti med delavci na stadionih za prvenstvo. A 29. novembra je generalni sekretar vrhovnega sveta za izvedbo prvenstva priznal, da je število umrlih delavcev pri projektih, povezanih s prvenstvom, od 400 do 500.

Hasan Al Tavadi je takrat v pogovoru z britanskim novinarjem Piersom Morganom sicer dodal: "Tudi ena smrt je preveč, tako preprosto je."

Najnovejši odziv predstavnika Katarja glede migrantskih delavcev pa je obudil redne kritike mednarodnih organizacij za človekove pravice o nečloveških razmerah za migrantske delavce in pomanjkanje transparentnosti katarskih oblasti pri zagotavljanju pravic delavcev.