V Dubaju veljajo prav posebni zakoni, ko gre za točenje alkohola. Ta je dovoljen samo v lokalih, ki sodijo pod sklop hotelov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Dubaju veljajo prav posebni zakoni, ko gre za točenje alkohola. Ta je dovoljen samo v lokalih, ki sodijo pod sklop hotelov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dubaj sicer že nekaj časa sprošča nekoč stroge zakone, ko gre za uživanje alkohola – že pred tem je ta emirat odobril prodajo alkohola med ramazanom in dostavo na dom v času pandemije.

Opazovalci to zadnjo potezo dubajskih oblasti komentirajo kot poskus narediti mesto privlačnejše za tujce zaradi ostre konkurence sosednjih držav.

Iz obeh podjetij za distribucijo alkohola Dubaju, Maritime and Mercantile International (MMI) in African & Eastern, so sporočili, da bodo z odpravo davka ustrezno prilagodili in znižali ceno alkoholnih pijač za potrošnike.

Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sorodna novica Kako odprti Dubaj v pandemiji stavi na vplivneže, turizem in precepljenost

"Odkar smo pred več kot stotimi leti začeli delovati v Dubaju, je pristop tega emirata ostal dinamičen, razumevajoč in vključujoč do vseh," je povedal za AP predstavnik MMI-ja Tyrone Reid. "Nedavno posodobljeni predpisi so ključni za nadaljnje zagotavljanje varnega in odgovornega nakupa in uživanja alkoholnih pijač v Dubaju in ZAE."

Enoletno poskusno obdobje?

Ni pa še jasno, ali bo odlok, ki je začel veljati v nedeljo, stalen. Financial Times poroča, da gre za enoletno poskusno obdobje, pri čemer se sklicuje na "izvršne organe, ki so bili obveščeni o odločitvi".

Dubaj slovi kot "prestolnica zabave" Perzijskega zaliva, tujcev, ki živijo v njem, pa je kar devetkrat več kot domačinov. Prebivalci se pogosto vozijo v Um al Kajvajn in druge emirate, da bi kupili večje zaloge alkohola.

Je pa Dubaju uspelo privabiti precej več turistov in premožnih tujih delavcev kot njegove sosede – delno tudi zaradi strpnosti do liberalnejšega načina življenja. A zadnje čase se emirat spoprijema z vse večjo konkurenco tekmecev, ki razvijajo svoj gostinski in finančni sektor.

V Dubaju morajo biti ljudje, ki niso muslimani, za pitje alkohola stari vsaj 21 let ali imeti dovoljenje za uživanje alkohola, ki ga izda policija. V barih in nočnih klubih sicer redko zahtevajo kartice, a tiste, ki uživajo alkohol brez kartice, lahko doleti kazen ali aretacija.