Foto: Reuters
Foto: Reuters

Upravitelji prekopa so sporočili, da je bil dosežen določen napredek pri reševanju, in upajo, da bo večerna plima olajšala prizadevanja reševalcev za njeno izplutje.

Po besedah tiskovnega predstavnika egiptovskega upravitelja Sueškega prekopa (SCA) Georgea Safwata so do zdaj med poglabljanjem in širitvijo kanala izkopali že približno 27.000 kubičnih metrov peska.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

S tem naj bi omogočili, da bi nasedla ladja vendarle lahko nadaljevala plovbo.

Kot je dejal predsednik uprave Sueškega prekopa Osama Rabie, je pod ladjo začela teči voda, in izrazil upanje, da ne bo treba z ladje začeti odstranjevati katerega od okoli 18.300 zabojnikov, s čimer bi zmanjšali ugrez ladje.

Na Egipt se medtem povečuje pritisk, da bi čim prej znova omogočili plovbo skozi Sueški prekop, ki predstavlja najkrajšo in najpomembnejšo pomorsko povezavo med Azijo in Evropo. Za plovbo skozi kanal na obeh straneh čaka več kot 300 plovil.

SCA je sporočil, da skušajo 200.000 ton težko in 59 metrov široko plovilo na vse načine čim prej znova splaviti, med drugim z vlačilci in poglabljanjem oziroma širjenjem tistega dela kanala, kjer je ladja nasedla.

Foto: AP
Foto: AP

Ladje preusmerjene okoli Rta dobrega upanja

Ladja za prevoz zabojnikov Ever Given, registrirana v Panami, je bila iz Kitajske namenjena v Rotterdam na Nizozemskem in je plula skozi prekop na poti do Sredozemskega morja, ko je v torek zavila s predvidene smeri in nasedla.

Foto: AP
Foto: AP

Nekatera ladjarska podjetja, med njimi mednarodno ladjarsko podjetje CMA CGM Group, so se že odločila, da bodo svoje ladje preusmerila proti Evropi okoli afriškega Rta dobrega upanja, kar bi ublažilo vpliv incidenta na dobavo blaga. Blokada je prizadela 19 njenih plovil.

193-kilometrski Sueški prekop povezuje Sredozemsko in Rdeče morje, kar zagotavlja najkrajšo ladjarsko pot med Azijo in Evropo.

Zaradi zapore omejen uvoz nafte

Zaradi zapore Sueškega prekopa posledice čuti tudi že tako zaradi vojne prizadeta Sirija, ki se zdaj bojuje še s pomanjkanjem goriva.

Kot poroča Al Džazira, je sirska vlada preventivno že začela racionirati distribucijo goriva po državi. Med plovili, ki čakajo na prehod, je tudi ladja z gorivom in naftnimi izdelki iz Irana, zaveznikom sirske vlade.