Iran je oster kritik Izraela. Foto: Reuters
Iran je oster kritik Izraela. Foto: Reuters

"Sionistični režim je smrtonosen, rakavi tumor v regiji. Brez dvoma bo izkoreninjen in uničen," je v spletnem govoru dejal Hamenej.

ZDA in Evropska unija sta njegove besede kritizirali. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo jih je na Twitterju označil za "popolnoma nesprejemljive in sovražne antisemitske izjave, ki ne odražajo tradicionalne strpnosti običajnih Irancev".

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell pa je Hamenejevo izjavo označil za "nesprejemljivo" in za "vir globoke zaskrbljenosti". Dodal je, da niso skladne s cilji, da Bližnji vzhod postane stabilen in miren.

Hamenej sicer do zdaj ni javno potrdil, da Iran palestinskim oboroženim skupinam v Gazi, kot sta Hamas in Islamski džihad, pošilja orožje. "Iran je ugotovil, da je edina težava palestinskih borcev ta, da jim primanjkuje orožja. Danes se lahko Gaza zoperstavi sionistični grožnji in jo tudi premaga," je dodal.

Opozoril je še, da je pandemija novega koronavirusa povzročila, da svet ni več pozoren na vse grozote in nepravilnosti, ki se dogajajo Palestincem. "A sionistični virus, ki se širi že dolgo, bomo premagali," je dodal.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Iran že večkrat označil za "najbolj antisemitiski režim na planetu".