Izstrelitev iranskega satelita Nour, ki je dodatno zaostrila odnose med Iranom in ZDA. Foto: Reuters
Izstrelitev iranskega satelita Nour, ki je dodatno zaostrila odnose med Iranom in ZDA. Foto: Reuters

"Američanom sporočamo, da smo popolnoma odločeni in resni in da bomo na vse poteze podali odločen odgovor, ki bo učinkovit in hiter," je dejal iranski general po ukazu revolucionarni gardi, naj strelja na ameriške ladje, če bodo ogrožale njihovo varnost.

Trump je v sredo na Twitterju zagrozil Iranu, da bodo ZDA uničile vse patruljne čolne, ki v Perzijskem zalivu nadlegujejo njihove ladje. Pozneje je sicer dodal, da ne spreminja pravil delovanja ameriške vojske. ZDA so že prejšnji teden obtoževale Iran, da nadleguje njihove ladje v Zalivu.

Napetosti med Iranom in ZDA se znova stopnjujejo po izstrelitvi iranskega vojaškega satelita. Državni sekretar Mike Pompeo je iransko izstrelitev prvega satelita označil za teroristično dejanje in zatrdil, da bo moral Iran za to plačati.

Američani ogorčeni nad izstrelitvijo

Sorodna novica Revolucionarna garda izstrelila prvi vojaški satelit v orbito

Neimenovani predstavnik ameriške administracije je za Reuters dejal, da je izstrelitev nadziral Amir Ali Hadžizadeh, vodja vesoljskih sil revolucionarne garde, ki naj bi bil odgovoren za sestrelitev ameriškega brezpilotnika junija lani, raketni napad na ameriške sile v Iraku januarja letos in vpleten tudi v sestrelitev ukrajinskega potniškega letala.

"Mobilni izstrelitveni sistem ni v skladu s civilno uporabo. Gre za iransko izstrelitev v vesolje za vojaške namene," je še dejal predstavnik ameriške administracije.

Tudi Francija obsoja izstrelitev

Tudi Francija je izstrelitev satelita označila za skrb vzbujajoč razvoj dogodkov. Iran bi moral prenehati vse dejavnosti, ki so povezane z razvojem balističnih raket, ki bi jih lahko uporabili v jedrske namene, so sporočili z zunanjega ministrstva v Parizu.