Hamas je skrajna islamistična organizacija, ki od leta 2007 s
Hamas je skrajna islamistična organizacija, ki od leta 2007 s "trdo roko" vlada v Gazi. Izrael, ZDA in države Evropske unije jo označujejo za teroristično. Foto: Reuters
Mahmud Abas
Palestinski predsednik Mahmud Abas, čigar stranka Fatah vlada na delih Zahodnega brega. Foto: Reuters

V 149-stranskem poročilu, ki je bilo objavljeno v torek, HRW poziva palestinske oblasti, naj odgovornim za zločine sodi, hkrati pa poziva donatorje, naj ustavijo pomoč. Tako palestinske oblasti (PA) kot tudi Hamas sta poročilo zavrnili kot neustrezno in pristransko, poroča spletna stran Al Džazire.

Poročilo z naslovom Dve oblasti, ena pot, nič nesoglasij: Samovoljne aretacije in mučenja palestinskih oblasti in Hamasa je rezultat dveletne preiskave 86 primerov in intervjujev s 147 ljudmi, ki so večinoma nekdanji zaporniki, družinski člani zapornikov, odvetniki ali člani nevladnih organizacij.

Aretacije in mučenja za utišanje kritikov
"PA in Hamas zlorabljata aretacije in pridržanja za utišanje kritikov ter ustrahovanje drugih pred nadaljnjimi aktivnostmi. Varnostne sile pripornike rutinsko sramotijo, jim grozijo, jih pretepajo in mučijo,"
navaja poročilo HRW-ja. Obe palestinski oblasti velikokrat aretirata posameznike zaradi njihovega političnega aktivizma, sodelovanja na demonstracijah ali pa zgolj zaradi objav na družbenih omrežjih.

Fatah in Hamas obračunavata med seboj
Poročilo nadalje navaja, da PA, ki ga obvladuje Fatah, na Zahodnem bregu pogosto aretira simpatizerje Hamasa, medtem ko je v Gazi položaj obrnjen: Hamas preganja simpatizerje Fataha. V enem primeru so palestinske oblasti kar 15-krat aretirale Osamo al-Nabrisija, potem ko je ta že odslužil 12-letno zaporno kazen v izraelskem zaporu. Njegov "greh" je bil, da se je v izraelskem zaporu družil s pripadniki Hamasa. Poročilo navaja številne primere neodvisnih palestinskih novinarjev in političnih aktivistov, ki so bili aretirani in mučeni brez pravega vzroka.

PA in Hamas pričakovano zanikata obtožbe
Brigadir general Adnan Dameri, uradni govorec palestinskih oblasti, je za Aljazeero dejal, da je poročilo HRW-ja polno zmotnih informacij in pristransko. "Nihče iz HRW-ja nas ni kontaktiral in preveril očitanih kršitev človekovih pravic. Palestina je podpisnica vseh mednarodnih pogodb in konvencij, ki prepovedujejo kršitev človekovih pravic. In zavezani smo k njihovemu spoštovanju. Zlorabe so se dogajale, a so jih storili posamezniki, ni pa to vladna politika," je dejal Dameri. Iyad al Bozom, predstavnik Hamasa, pa je podobno odgovoril, da so za posamezne kršitve človekovih pravic krivi posamezniki, nikakor pa to ni uradna politika vlade v Gazi. "Ljudje kritizirajo vlado ali Hamas ves čas. A za to ne aretiramo ljudi," je dejal al Bozom.

Politični analitik iz Ramale: Nezakonite aretacije pogoste
Hani al Masri, politični analitik iz Ramale, pa je ocenil, da so kršitve človekovih pravic in nezakonite aretacije tako na Zahodnem bregu kot tudi v Gazi pogoste. Al Masri je potrdil, da PA in Hamas velikokrat pripreta aktiviste nasprotne organizacije, prav tako pa tudi neodvisne novinarje in prebivalce. Dodal je, da obe oblasti na območjih pod njunim nadzorom vladata z "avtoritarnimi nagnjenji".

Zahodni breg oziroma Judeja in Samarija, kot območje imenujejo Judje, je delno pod nadzorom palestinskih oblasti (območji A in B), ki imajo sedež v Ramali, dejansko pa ga v veliki meri nadzira Izrael. Gaza, kjer od leta 2007 vlada skrajna islamistična skupina Hamas, pa je pod skupno izraelsko-egiptovsko vojaško in ekonomsko blokado.