Protest Palestincev proti izraelski zasedbi Gaze. Foto: Reuters
Protest Palestincev proti izraelski zasedbi Gaze. Foto: Reuters
Gaza
Življenjske razmere v Gazi so zaradi okupacije, blokade in rednih napadov nevzdržne. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu
Netanjahu je na konferenco prinesel kos, za katerega trdi, da je del brezpilotnega letalnika, ki ga je sestrelila izraelska vojska. Foto: Reuters
Netanjahu je označil Iran za največjo grožnjo

Letalski napad so izvedli, potem ko je v soboto popoldne na meji z Gazo razneslo improvizirano eksplozivno telo, pri čemer so bili ranjeni štirje vojaki, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Dva vojaka sta huje ranjena, vendar nista v smrtni nevarnosti, je povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske.

Izraelski mediji poročajo, da gre za enega najhujših incidentov na meji z Gazo od izraelskih napadov na Gazo poleti 2014. Takrat je bilo po podatkih ZN-a ubitih 2.251 Palestincev, od tega 1.462 civilistov, na izraelski strani pa je umrlo 67 vojakov in štirje civilisti.

Kot poroča izraelski časnik Haaretz, so izraelska letala napadla 18 tarč palestinskega gibanja Hamas, ki ga Izrael krivi za vse dogajanje v Gazi in izstrelitve raket na Izrael. Gre za druge izraelske napade na Gazo v zadnjih 24 urah, do njih pa je prišlo po eksploziji razstrelilne naprave in rakete, ki je padla na streho hiše v izraelskem mestu in jo delno poškodovala. V izraelskih napadih sta bila po podatkih palestinskega ministrstva v Gazi lažje ranjena dva človeka.

Ubita 17-letna Palestinca
Ministrstvo za zdravje v Gazi je medtem sporočilo, da sta bila v streljanju izraelskih vojakov vzhodno od Rafe na jugu Gaze ubita 17-letna Palestinca. Izraelska vojska sicer trdi, da je izstrelila nekaj opozorilnih strelov proti skupini Palestincev, ki so se po letalskem obstreljevanju približevali mejni ograji.

Gaza je palestinsko ozemlje, ki je pod izraelsko vojaško zasedbo od leta 1967. Leta 2005 je Izrael z območja umaknil okoli 8.000 judovskih naseljencev, ki so živeli v nezakonitih naselbinah, in vojsko, a je ohranil nadzor nad mejami, zračnim prostorom in ozemeljskimi vodami v Gazi, zaradi česar ZN opozarja, da Izrael še vedno izvaja okupacijo. Ob tem Izrael od leta 2007 izvaja strogo zaporo Gaze, zaradi katere v enklavi vlada humanitarna katastrofa. ZN opozarja, da bo Gaza, kjer živi okoli dva milijona ljudi, do leta 2020 neprimerna za življenje. Izrael je od leta 2005 izvedel več obsežnih dlje trajajočih napadov na Gazo, pri čemer je umrlo na tisoče civilistov, velik del infrastrukture pa je uničen.

Netanjahu v Münchnu proti Iranu
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na varnostni konferenci v Münchnu dogodek v Gazi označil za "zelo resen". Ob tem je Iran označil za "največjo grožnjo našemu svetu". Dejal je, da Izrael "ne bo dopustil iranskemu režimu, da nam okoli vratu natakne zanko terorja".

Ob tem je povlekel vzporednico med jedrskim sporazumom svetovnih sil z Iranom iz leta 2015 in münchenskim sporazumom iz leta 1938, katerega namen je bil zadovoljiti nacistično Nemčijo. Sporazum iz leta 2015 je po besedah Netanjahuja "osvobodil nevarnega iranskega tigra".

Netanjahu je v Münchnu Iran spet obtožil, da je pred kratkim iz Sirije v Izrael poslal brezpilotno letalo, ki ga je Izrael sestrelil. T. i. brezpilotnik je bil sicer sestreljen nad Golansko planoto, ki je sirsko ozemlje pod izraelsko vojaško zasedbo od leta 1967.

Netanjahu je na konferenco celo prinesel kos železa, za katerega je zatrdil, da je del iranskega letalnika. "Gospod Zarif, ali prepoznate to stvar? Morali bi jo, saj je vaša," je po poročanju BBC-ja nagovoril iranskega zunanjega ministra.

Zarif za konflikte na Bližnjem vzhodu obdolžil Izrael
Iranski zunanji minister Džavad Zarif je na govorniški oder stopil nekaj ur pozneje in besede Netanjahuja označil za "cirkus, o katerem ni vredno izgubljati besed". Za konflikte na Bližnjem vzhodu po njegovih besedah ni kriv Iran, temveč Izrael in ZDA, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Zarif je Izrael obsodil agresivne politike proti svojim sosedam in "dnevne vdore v Sirijo in Libanon". "Ko si Sirci drznejo sestreliti eno njihovih letal, je tako, kot da se je zgodila katastrofa," je dodal Zarif, pri čemer se je nanašal na sirsko sestrelitev izraelskega letala, ki je sirsko ozemlje napadlo v sklopu povračilnih ukrepov po sestrelitvi letalnika.

Netanjahu je označil Iran za največjo grožnjo