Sea Champion je po napadu hutijevcev prispela v Aden. Foto: Reuters
Sea Champion je po napadu hutijevcev prispela v Aden. Foto: Reuters

Hutijevci so v znak podpore s Palestinci v Gazi od novembra na ladje v Rdečem morju, ožini Bab al Mandab in Adenskem zalivu izvedli številne napade z brezpilotnimi letalniki.

"Operacije v Rdečem in Arabskem morju, ožini Bab al Mandab in Adenskem zalivu se nadaljujejo, stopnjujejo in so učinkovite," je v televizijskem govoru dejal vodja hutijevcev Abdul Malik Al Huti v televizijskem govoru. Podrobnosti o podmorniškem orožju ni navedel.

Zaradi napadov hutijevcev, ki motijo promet na pomorski poti, prek katere gre približno 12 odstotkov svetovnega pomorskega prometa, se podjetja v zadnjih mesecih preusmerjajo v daljšo in dražjo pot okoli Afrike.

Hutijevci ustanovili center za koordinacijo humanitarnih operacij

Hutijevci so poslali prvo uradno obvestilo ladijski industriji, v katerem so zapisali, da je v Rdečem morju, Adenskem zalivu in Arabskem morju prepovedana plovba za ladje, ki so v celoti ali delno v lasti izraelskih posameznikov ali podjetij ali ki plujejo pod izraelsko zastavo. Ob tem so v Sani ustanovili središče za koordinacijo humanitarnih operacij, katerih naloga bo "koordinacija mirnega in varnega prehoda ladij in plovil, ki nimajo nobene povezave z Izraelom".

Medtem je britanska agencija za pomorsko varnost (UKMTO) sporočila, da je bila ladja Islander, ki je plula v Adenskem zalivu ob obali Jemna, na poti je iz Tajske v Egipt, tarča raketnega napada. Opozorila je tudi, da je na plovilu izbruhnil požar.

ZDA so v sredo izvedle štiri napade na sedem hutijevskih manevrirnih raket, eno balistično raketo in en letalnik, ki so bili pripravljeni na izstrelitev proti Rdečemu morju, je danes na omrežju X zapisalo osrednje poveljstvo ameriških sil (Centcom).

Hutijevci so v ponedeljek sporočili, da so ob obali Jemna napadli tri plovila, in sicer v Veliki Britaniji registrirano ladjo Rubymar ter ameriški ladji Sea Champion in Navis Fortuna. Posadko ladje Rubymar so kmalu po napadu evakuirali v Džibuti, je sporočil Roy Khoury, izvršni direktor podjetja Blue Fleet Group, ki upravlja ladjo.

Tiskovni predstavnik hutijevske vojske je po napadu na ladjo sporočil, da je ta utrpela "katastrofalno škodo in da ji grozi potopitev", kar pa je Khoury zanikal. Dodal je še, da bodo ladjo v prihodnjih dneh odvlekli v Džibuti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriška vojska je nato sporočila še, da je davi na območju sestrelila šest brezpilotnih letalnikov hutijevcev, ki so bili usmerjeni proti vojaškim ladjam zavezniških sil.

Kot smo poročali, so v ponedeljek zunanji ministri članic Evropske unije vzpostavili pomorsko operacijo Evropske unije v Rdečem morju za zaščito trgovskih ladij pred napadi jemenskih hutijevcev.