Hutijevci so v Rdečem morju napadi že več tovornih ladij. Foto: Reuters
Hutijevci so v Rdečem morju napadi že več tovornih ladij. Foto: Reuters

"Vemo, da je nekaj, kar je bilo izstreljeno z območja Jemna, ki ga nadzorujejo hutijevci, zadelo tovorno ladjo. Plovilo je bilo poškodovano, poročajo tudi o požaru," je povedal ameriški uradnik na obrambnem ministrstvu ob prvem napadu. Britansko podjetje za pomorsko varnost Ambrey je pojasnilo, da je ladja, ki je bila napadena, v lasti nemškega podjetja Hapag-Lloyd. Poškodovana je bila v napadu severno od jemenskega obalnega mesta Moka. "Izstrelek naj bi zadel levo stran plovila, en zabojnik pa je zaradi udarca padel čez krov," je dodalo podjetje.

Nemški ladjarji so zaradi napadov pozvali k varovanju ladij v Rdečem morju.

V drugem napadu sta bili izstreljeni dve balistični raketi, ki sta na ladji povzročili požar.

Predstavnik hutijevcev je nato potrdil, da prevzemajo odgovornost za napad in da sta bili zadeti ladji MSC Alanya in MSC Palatium III.

Maerskove ladje ne bodo več plule po Rdečem morju

Danska ladjarska družba A. P. Moller-Maersk bo do preklica ustavila plutje vseh svojih tovornih ladij po Rdečem morju. Namesto tega bodo plule okoli Afrike, so sporočili iz podjetja.

"Po včerajšnjem skorajšnjem incidentu z ladjo Maersk Gibraltar in današnjem še enem napadu na kontejnersko ladjo smo vsem ladjam Maersk, ki bodo plule skozi ožino Bab Al Mandab, naročili, naj do nadaljnjega prilagodijo svojo pot," je podjetje zapisalo v izjavi.

Maersk je v četrtek sporočil, da je bilo njihovo plovilo Maersk Gibraltar med plutjem iz Salale v Omanu v Džedo v Savdski Arabiji tarča raketnega napada, a da sta posadka in plovilo varna.

Za začsno prekinitev plutja po Rdečem morju se je odločilo tudi nemško podjetje Hapag-Lloyd. Podobno odločitev sta pozneje sporočila še italijansko-švicarski in francoski ladjar MSC in CMA CGM. Iz MSC-ja so sporočili, da ne bodo več uporabljali Sueškega prekopa, dokler prehod skozi Rdeče morje ne bo varen.

Američani so v zadnjih dneh sestrelili že več brezpilotnikov, ki naj bi jih izstrelili hutijevci. Foto: AP
Američani so v zadnjih dneh sestrelili že več brezpilotnikov, ki naj bi jih izstrelili hutijevci. Foto: AP

ZDA: Treba se je spopasti s to grožnjo

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, ki se mudi v Tel Avivu, je opozoril, da hutijevci predstavljajo grožnjo svobodi plovbe za komercialni ladijski promet. "ZDA sodelujejo z mednarodno skupnostjo, partnerji iz regije in vsega sveta, da bi se spopadle s to grožnjo. Medtem ko hutijevci tako rekoč pritiskajo na sprožilec, je Iran tisti, ki jim dobavlja pištolo," je še dodal.

Posebni odposlanec ZDA za Jemen Tim Lenderking pa je v četrtek povedal, da si Washington želi "najširšo možno" pomorsko koalicijo, ki bi zaščitila ladje v Rdečem morju in hutijevcem sporočila, da napadov ne bodo dopuščali.

Iranski obrambni minister Mohammad Reza Aštiani se je odzval z besedami, da bi se takšna pomorska koalicija spoprijela z "izjemnimi težavami" in da nihče "ne more narediti koraka v regiji, kjer imajo oni prevlado".

Hutijevski uporniki v Jemnu, ki jih podpira Iran, so od začetka vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra izvedli že več napadov z brezpilotnimi letalniki in raketami na plovila v regiji. V soboto so tudi zagrozili, da bodo napadli vsa plovila, ki se odpravljajo v izraelska pristanišča, če ne bo omogočena dostava hrane in zdravil na območje Gaze, ki ga oblega Izrael.