Rdeče morje (fotografija je simbolična). Foto: AP
Rdeče morje (fotografija je simbolična). Foto: AP

Pentagon je potrdil, da je bil obveščen o več napadih na ameriško bojno ladjo USS Carney in druge komercialne ladje v Rdečem morju.

Britansko podjetje za pomorsko varnost Ambrey je predtem sporočilo, da je med plovbo v Rdečem morju raketa zadela ladjo v lasti Velike Britanije, ki sicer pluje pod zastavo Bahamov. Še eno ladjo v Rdečem morju pa sta zadela najmanj dva brezpilotna letalnika.

Britanska nadzorna agencija za pomorsko trgovino (UKMTO) je sporočila, da je prejela poročila o aktivnosti brezpilotnih letal v regiji. Britansko plovilo, ki je bilo na poti iz ZDA v Singapur, je raketa zadela približno 35 navtičnih milj od zahodne jemenske obale. "Plovilo je oddajalo klice na pomoč v zvezi s piratstvom/raketnim napadom," je dodalo podjetje Ambrey.

Ob tem je pojasnilo, da je plovilo povezano z Danom Davidom Ungarjem, britanskim državljanom, ki je v glavnem britanskem imeniku podjetij naveden kot izraelski rezident, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Agencija UKMTO, ki jo vodi britanska mornarica, o raketnem napadu za zdaj ni poročala. Sporočila je le, da je prejela poročila o "aktivnosti brezpilotnih letal, vključno z morebitno eksplozijo, ki izvira iz smeri Jemna". Plovilom na območju je svetovala, naj bodo previdna.

Zadeta še ena ladja

Egiptovski viri so sporočili, da sta ladjo za prevoz razsutega tovora med plovbo v Rdečem morju zadela najmanj dva brezpilotna letalnika. Britansko pomorsko varnostno podjetje Ambrey je sporočilo, da naj bi druga kontejnerska ladja utrpela škodo zaradi napada brezpilotnega letala približno 63 navtičnih milj severozahodno od severnega jemenskega pristanišča Hodeidah.

Hutijevci so kasneje sporočili, da so izvedli operacijo proti ladjama Unity Explorer in Number Nine v ožini Bab al Mandab, ki povezuje Rdeče morje z Adenskim zalivom. Kot trdijo, so eno ladjo napadli z raketo, drugo pa z letalnikom, potem ko sta zavrnili njihova opozorila. Ob tem so jemenski uporniki napovedali, da bodo še naprej napadali izraelska plovila, dokler Izrael ne bo končal agresije nad Palestinci na območju Gaze.

Incidenti so se zgodili v času povečanih napetosti v Rdečem morju, predvsem zaradi vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Konec novembra so jemenski hutijevski uporniki, ki jih podpira Iran, v Rdečem morju zajeli z Izraelom povezano tovorno ladjo Galaxy Leader.