Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iran ima po oceni IAEA 3241 kilogramov obogatenega urana na različnih stopnjah čistosti, medtem ko mednarodni jedrski sporazum omogoča največ 202,8 kilograma urana. Agencija sicer ni mogla v celoti preveriti zalog, poroča AFP.

2,4 kilograma naj bi bilo 60-odstotno obogatenega. Za jedrsko orožje je potreben okoli 90-odstotno obogateni uran, ki pa ga je mogoče hitro pridobiti iz 60-odstotno obogatenega, je pretekli teden opozoril generalni direktor IAEA Rafael Grossi, navaja DPA.

Teheran ni posredoval informacij o jedrskih aktivnostih

Ta je medtem v ločenem poročilu izrazil zaskrbljenost, ker Teheran agenciji ni posredoval informacij o jedrskih dejavnostih. Pogovori med predstavniki agencije in Irana, katerih cilj je bil pojasniti morebitno prisotnost jedrskega materiala na več krajih, niso prinesli napredka, je povedal.

Na Dunaju hkrati potekajo tudi pogovori o oživitvi jedrskega sporazuma iz leta 2015. Cilj diplomatskih prizadevanj je vrnitev ZDA k sporazumu, od katerega je leta 2018 odstopil tedanji ameriški predsednik Donald Trump in uvedel sankcije proti Teheranu. Ta je nato začel postopoma opuščati zaveze iz dogovora.