Foto: Reuters
Foto: Reuters

To je le malo pod 90 odstotki, kolikor je potrebno za izdelavo jedrskega orožja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po navedbah agencije, na katere se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, je ocenjena zaloga obogatenega urana v Iranu več kot 18-krat presegla mejo, določeno v mednarodnem jedrskem sporazumu iz leta 2015, ki so jo z izstopom in krepitvijo sankcij leta 2018 prekršile ZDA.

Sledi obogatenega urana so inšpektorji IAEA-ja odkrili januarja med pregledom obrata za bogatenje urana v Fordovu.

Teheran: Gre za nenamerno nihanje

Iranske oblasti so predstavnikom IAEA-ja povedale, da je izjemno visoka stopnja obogatitve urana "nenamerno nihanje". V poročilu agencije, v katero je dobil vpogled DPA, piše, da potekajo pogovori s Teheranom za razjasnitev tega vprašanja.

V poročilu je med drugim navedeno, da ima Iran skoraj 435 kilogramov 20-odstotno obogatenega urana, kar je 48 kilogramov več kot v prejšnjem četrtletnem poročilu iz novembra lani. Zaloge 60-odstotno obogatenega urana so se povečale za 25 kilogramov in trenutno znašajo nekaj manj kot 88 kilogramov. Teheran je vedno poudarjal, da ga zanima le miroljubna jedrska tehnologija.

Iran se je v jedrskem sporazumu iz leta 2015 zavezal, da bo omejil svoj jedrski program. V zameno je Zahod milil sankcije proti Teheranu. Potem ko so ZDA pod vodstvom tedanjega predsednika Donalda Trumpa leta 2018 odstopile od sporazuma in sankcije okrepile, se je Teheran odzval s širitvijo bogatenja urana in omejevanjem inšpekcij IAEA-ja. Pogajanja za oživitev jedrskega sporazuma so že več mesecev zamrznjena.