Vodja iranske jedrske organizacije Eslami (levo) in generalni direktor IAEA-ja Rafael Grossi. Foto: Reuters
Vodja iranske jedrske organizacije Eslami (levo) in generalni direktor IAEA-ja Rafael Grossi. Foto: Reuters

"Inšpektorjem IAEA-ja sta dovoljena servisiranje opreme in zamenjava hranilnih enot, ki jih bodo hranili v Iranu pod skupnimi pečati IAEA-ja in iranske agencije AEOI. Obe strani se strinjata z načinom in časovnico," so zapisali v skupni izjavi ob današnjem obisku generalnega direktorja IAEA-ja Rafaela Grossija v Teheranu.

Grossi se je srečal z Mohamedom Eslamijem, ki je na čelu iranske jedrske organizacije od konca avgusta. V izjavi po pogovorih so še zapisali, da sta se strani dogovorili za ohranitev stikov in srečanj na ustreznih ravneh, Grossi pa namerava v bližnji prihodnosti znova obiskati Teheran.

Tokratni obisk je bil namenjen umiritvi napetosti, potem ko je IAEA Iranu očital pomanjkljivo sodelovanje. Teheran je namreč agenciji omejil nadzor v več jedrskih obratih in zavrnil možnost, da bi IAEA v živo spremljal dogajanje prek nadzornih kamer, ki jih je namestila v jedrskih obratih.

Iran in IAEA sta z dogovorom preprečila novo krizo, ki bi ovirala sprejetje novega jedrskega sporazuma med Iranom in svetovnimi silami, predvsem ZDA.

Sporazum je bil sicer že sprejet leta 2015, a so ga ZDA maja 2018 pod predsednikom Donaldom Trumpom z umikom prekršile. Washington je proti Iranu nato okrepil sankcije in uvedel dodatne, ki hromijo iransko gospodarstvo.

Teheran je v odziv na nove pritiske, napade na svoja jedrska poslopja in umor glavnega jedrskega znanstvenika postopno krepil svoj jedrski program in zdaj uran bogati do 60 odstotkov, kar je največ doslej. Iran vztraja, da razvija jedrski program izključno v civilne namene.