Onesnažen zrak v Teheranu. Foto: EPA
Onesnažen zrak v Teheranu. Foto: EPA

Kot poroča BBC, je Iran osmi največji proizvajalec ogljikovega dioksida, obenem pa je ena redkih držav na svetu, ki niso ratificirale pariškega sporazuma.

Iranski izpusti toplogrednih plinov so se v zadnjih letih še povečali, saj so propadla tuja vlaganja v obnovljive vire.

"Podnebne spremembe so Iran prizadele tako kot vse druge kraje po svetu," je v dejal Saladžege, ki se v Glasgowu udeležuje podnebne konference ZN-a. Zaradi podnebnih sprememb imajo manj padavin, kar vpliva na iransko kmetijstvo ter količine vode, tako pitne kot vode za industrijo, je dejal.

A Iran je tudi tarča kritik, da je sam škodoval svojim zalogam vode z vrtanjem več kot milijonov vodnjakov in gradnjo okoli 700 jezov.

Saladžege je dejal, da jim "zatiralske sankcije" ne dovoljujejo uvoza, celo uvoza zdravil, kar je temeljna človekova pravica.

"Če bodo sankcije ukinjene, bomo imeli obveznosti do mednarodne skupnosti. Takrat nam bodo lahko poslali sodobno tehnologijo in sredstva predvsem na področju obnovljivih virov energije, da bi lahko posodobili našo infrastrukturo, ki je vse slabša" je dejal.

V Iranu še več onesnaževanja

V Iranu je v zadnjem času še več onesnaževanja, od leta 2015 pa ni predstavil načrta za zmanjšanje izpustov ogljika. Strokovnjaki pravijo, da se bodo izpusti te države do leta 2030 verjetno povečali za 50 odstotkov, poroča BBC.

Iran je močno odvisen od izvoza nafte in zemeljskega plina, zato je vprašanje, kako bo nanj vplivalo zmanjšanje povpraševanja po fosilnih gorivih. Saladžege je dejal, da če bi izpuste toplogrednih plinov zmanjšali na minimum, potem bi lahko te energente uporabljali ob tistih iz obnovljivih virov.

Iranska delegacija v Glasgowu Zahod poziva k ukinitvi sankcij. Kot pravijo, se trenutno ne morejo pridružiti svetovnemu boju proti podnebnim spremembam, a želijo to spremeniti. Za to pa bo potrebna prekinitev "gospodarskega terorizma" v obliki sankcij, pravi Saladžege.