Znak, da se bodo stvari spremenile, je bilo dovoljenje ženskam, da so si lahko ogledale povratno tekmo azijske Lige prvakov v Teheranu novembra lani, ko je bil na tekmi prisoten tudi Infantino. Po tej tekmi pa ženske spet niso smele na stadione. Tako si niso smele v živo ogledati prijateljske tekme Irana in Sirije na stadionu Azadi v Teheranu, ki prejme 78.000 gledalcev. Foto: Reuters

Naslednji mesec bo namreč v Teheranu potekala kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022 med Iranom in Kambodžo.

"Ženske morajo biti na tekmah. Za to si moramo prizadevati spoštljivo, a odločno, ne moremo več čakati," je na Fifini konferenci o ženskem nogometu po poročanju Al Džazire dejal predsednik te organizacije Gianni Infantino.

Dejal je, da jim je Iran "zagotovil", da bodo, začenši z naslednjo mednarodno tekmo, ženske lahko hodile na nogometne stadione.

Fifa, katere uslužbenci so bili ta teden v Iranu, kjer so razpravljali o pripravah na tekmo 10. oktobra, je sporočila, da "ni omembe vrednih operativnih ovir" za umik 40-letne prepovedi za ženske na stadionih.

Mednarodna nogometna zveza je še dodala, da so njeni uslužbenci Iranu prenesli "odločno in jasno stališče, da mora biti ženskam omogočen ogled nogometnih tekem".

Fifa je še sporočila, da bo z iransko nogometno zvezo razvila načrt, po katerem bi lahko ženske obiskovale tudi tekme domačega prvenstva.

Po smrti navijačice

Ta mesec je umrla iranska navijačica Sahar Kodajari, ki se je zažgala v protest proti njeni aretaciji zaradi ogleda tekme. Sahar Kodajari je bila imenovana Modro dekle zaradi barve kluba Esteglal, za katerega je navijala. Umrla je v bolnišnici, ker se je pred sodiščem zažgala po aretaciji, saj se je bala, da bo obsojena na pol leta zapora. Na stadion je skušala priti oblečena kot moški.

Njena smrt je sprožila ogorčenje v državi in zunaj nje, na družbenih omrežjih pa so se razširili pozivi, naj Fifa suspendira ali izključi iransko zvezo.

Fifin statut namreč določa, da mora biti diskriminacija na osnovi spola kaznovana s suspenzom ali izključitvijo, opozarjajo kritiki.

Po islamski revoluciji leta 1979 so v Iranu uvedli prepoved ogleda tekem moških ekip na stadionih za ženske. Občasno so oblasti sicer dovolile ogled takšnih tekem za tujke.