Ladja je bila med napadom prazna. Foto: Reuters
Ladja je bila med napadom prazna. Foto: Reuters

Washington in London sta se odzvala, potem ko je izraelski premier Naftali Benet krivdo za napad pripisal Teheranu, saj da ima za to dokaze, ki pa jih ni predstavil. "Obveščevalni dokazi za to obstajajo in pričakujemo, da bo mednarodna skupnost iranskemu režimu jasno sporočila, da je naredi hudo napako. V vsakem primeru pa znamo sami na svoj način poslati sporočilo Iranu," je dejal Benet, poroča Al Džazira.

Tanker M/T Mercer Street (ki pluje pod liberijsko zastavo) britanskega ladjarskega podjetja Zodiac Maritime, ki pa je v lasti izraelskega ladjarskega magnata Ejala Oferja, so napadli v četrtek ob obali Omana. Bil je prazen in na poti iz Tanzanije v Združene arabske emirate.

To naj bi bil napad z brezpilotnim letalom, v njem pa sta umrla dva člana posadke, in sicer britanski varnostnik in romunski član posadke. V podjetju so domnevali, da je bil to napad piratov.

Varnostno podjetje Dryad Global je sporočilo, da je bil to že peti napad na katero od ladij, povezanih z Izraelom, od februarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je v nedeljo dejal, da je "prepričan", da je Iran napad izvedel z oboroženimi brezpilotnimi letalniki.

Blinknov britanski kolega Dominic Raab pa je v nedeljo dejal, da je "zelo verjetno", da je napad z brezpilotnimi letalniki izvedel Iran. Po njegovih besedah je Iran napad izvedel "namerno, z jasnim ciljem in jasno kršitvijo mednarodnega prava". Po njihovi oceni je Iran uporabil enega ali več brezpilotnih letalnikov. "Iran mora nehati s takšnimi napadi in ladje morajo prosto pluti v skladu z mednarodnim pravom," je dodal.

Izraelski zunanji minister Jair Lapid je v nedeljo sporočil, da je v preteklih dneh o napadu govoril z Raabom in Blinknom. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da sta obe državi "obsodili ta teroristična dejanja".

Iranu je odgovornost za napad pripisala tudi Romunija. Zunanji minister Bogdan Aurescu je zaradi tega na pogovor poklical iranskega veleposlanika v Bukarešti.

Iran je obljubil odgovor na morebitno izzivanje. Tiskovni predsednik zunanjega ministrstva Said Katibzadeh je dejal, da Iran "ne bo okleval pri varovanju svoje varnosti in nacionalnih interesov ter bo odločno odgovoril na kakršnikoli morebitni avanturizem". Očitke ZDA in Velike Britanije je označil za nasprotujoče. Po njegovem bi morali predložiti dokaze za svoje nepotrjene trditve, če jih res imajo.

Poročanja o napadih na iranske ladje

V zadnjih mesecih so poročali o več napadih na iransko ladjevje, ki jih je Teheran povezoval z Izraelom, med drugim na tovorno ladjo v Sredozemlju. Marca je iransko zunanje ministrstvo sporočilo, da "razmišlja o vseh možnostih", s katerimi bi odgovorilo na ta napad.

Do nesoglasij med državama prihaja v času, ko se Teheran in svetovne sile na Dunaju pogajajo o vrnitvi Washingtona k jedrskemu sporazumu iz leta 2015 in odpravi sankcij, ki hromijo Iran. Leta 2018 je namreč tedanji ameriški predsednik Donald Trump z izstopom prekršil sporazum in okrepil sankcije proti Iranu.