Maduro (levo) in Raisi sta navdušena nad krepitvijo sodelovanja. Foto: Reuters
Maduro (levo) in Raisi sta navdušena nad krepitvijo sodelovanja. Foto: Reuters

Slovesni podpis sporazuma v palači Sadabad na severu Teherana je v živo prenašala iranska državna televizija. Dogovor vključuje sodelovanje na področju naftne industrije, gospodarstva, financ, obrambe, kmetijstva, turizma in kulture. Vključuje tudi popravilo venezuelskih rafinerij ter izvoz tehničnih in inženirskih storitev.

"Venezuela je pokazala zgleden odpor proti sankcijam in grožnjam sovražnikov in imperialistov. Dokument o 20-letnem sodelovanju priča o volji obeh držav za razvoj vezi," je na skupni konferenci dejal iranski predsednik Ibrahim Raisi. "Sankcije in grožnje proti iranskemu narodu v zadnjih 40 in več letih so bile številne, vendar je iranski narod te sankcije spremenil v priložnost za napredek države," je še dejal.

"Zbližanje narodov"

Venezuelski predsednik je imel priložnost spoznati tudi iranskega vrhovnega voditelja, ajatolo Alija Hameneja. Foto: Reuters
Venezuelski predsednik je imel priložnost spoznati tudi iranskega vrhovnega voditelja, ajatolo Alija Hameneja. Foto: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je dodal, da sodelovanje zajema energetski in finančni sektor ter "sodelovanje pri obrambnih projektih". Napovedal je tudi vzpostavitev neposredne letalske linije med Caracasom in Teheranom.

"Od 18. julija dalje bodo med Caracasom in Teheranom stekli neposredni leti, da bi spodbudili turizem in povezave med državama," je dejal Maduro in dodal, da je Venezuela pripravljena sprejeti turiste iz Irana. Tudi iranski predsednik je poudaril pomen neposrednih letov med prestolnicama obeh držav in dejal, da bi lahko omogočili krepitev "trgovinskih in gospodarskih odnosov ter zbližali oba naroda".

Venezuelska delegacija tudi v Turčiji in Alžiriji

Maduro je z visoko politično in gospodarsko delegacijo na dvodnevnem obisku Irana. Pred tem je obiskal tudi Turčijo in Alžirijo.

Iran in Venezuela bosta s sporazumom še okrepila sodelovanje. Po letu 2020 sta državi večkrat sodelovali na področju naftne industrije in si izmenjali tudi nekaj tankerjev surove nafte.

Popravila venezuelske infrastrukture

Maja je iranska državna družba podpisala pogodbo v vrednosti približno 110 milijonov evrov za popravilo manjše venezuelske rafinerije s kapaciteto proizvodnje 146.000 sodčkov na dan. Sporazum so podpisali po obisku naftnega ministra za nafto Džavada Owdžija v Venezueli.

Maduro in Raisi sta se po podpisu sporazuma udeležila slovesnosti ob uspešni dostavi nafte v Venezueli, potem ko je v državo priplul drugi od štirih tankerjev Aframax s kapaciteto 800.000 sodčkov. Nafto je Venezuela naročila pri iranskem podjetju Sadra, ki je zaradi povezav z iransko revolucionarno gardo na seznamu ameriških sankcij.